Aktualno

U PONOĆ UGAŠEN DVB-T SIGNAL Jeste li kupili novi televizor ili prijemnik?

U PONOĆ UGAŠEN DVB-T SIGNAL Jeste li kupili novi televizor ili prijemnik?

Od ponoći u dijelu Dubrovačko-neretvanske županije pa tako i u dubrovačkim kućanstvima ugašem je zemaljski signal te se tako programi više neće moći pratiti putem zemaljskih odašiljača. Novi sustav na koji će svi trebati prijeći je DVB-T2/h.256 HEVC televizijski susta, a za to će vam trebati novi televizori ili samostalni prijemnici koji će podržavati novi sustav.

-Gašenjem pojedinačnih DVB-T odašiljača u ponoć, u digitalnim regijama će u radu ostati samo novi DVB-T2 odašiljači za koje korisnici moraju imati odgovarajuću prijamničku opremu. Oprema se odnosi samo na televizor ili samostalni prijamnik (tzv. Set Top Box) koji mora moći podržati DVB-T2/h.265 HEVC sustav. Antene koje su se dosad koristile za prijam signala s odašiljača, bile krovne ili sobne, nije potrebno mijenjati. Treba napomenuti da će nakon gašenja DVB-T odašiljača biti potrebno ponovo pretražiti televizijske programe na prijamniku kako bi ih mogli gledati u DVB-T2/h.265 HEVC sustavu. To će biti potrebno napraviti i ako već gledamo HD programe u novom sustavu jer će trenutačni televizijski kanali (frekvencije) za odašiljanje biti zamijenjeni konačnim po završetku istovremenog rada DVB-T i DVB-T2 sustava na pojedinom odašiljaču – istaknuli su iz HAKOM-a.

Ovaj prelazak se odnosi samo na one građane koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji prate televiziju putem drugih platformi (IPTV-a, kabelske televizije, satelitske televizije) neće morati mijenjati svoju prijamničku opremu niti će prelazak na bilo koji način na njih utjecati.

Inače, s prelaskom na novi sustav započelo se još 27. listopada, a završit će 12. listopada kada će i u posljednjim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije biti ukinut zemaljski signal.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist