Zanimljivosti

U ponedjeljak saznajte sve o ’70 godina TUP-a’

70 godina tup a

Prošlo je sedamdeset godina otkada je tvornica ugljeno-grafitnih i elektro-kontaktnih proizvoda – TUP prvi put otvorila svoja vrata stanovnicima i radnicima Dubrovnika. Te daleke 1953. otvoreno je jedinstveno poglavlje u industrijskoj povijesti grada u kome je tvornica postala važan segment života i neizostavan dio društvenog sjećanja. Sedamdeseti rođendan prilika je da se valorizira socijalni kapital prostora i memorije u kome su rad i proizvodnja bili osnovne premise, kao i da se ocrta budući smjer transformacije tvorničkog kompleksa u mjesto sukreacije, kreativnih ideja te ekoloških i održivih koncepata – ističe se u pozivu za otvaranje istraživačko-izložbenog projekta ’70 godina TUP-a’.
Nekada prljava industrija u kojoj je grafit bio pokretač razvoja, kroz mehanizam ideje From Carbon to Creativ Footprint, prolazi svojevrsnu purfikaciju u kojoj se stvaraju nove vrijednosti i novi sustav značenja. Imajući u vidu upravo tu prekretnicu TUP d.d. i Muzej crvene povijesti pokrenuli su istraživačko-izložbeni projekt „70 godina TUP-a“ koji kroz dvije različite perspektive – povijesnu i antropološku donosi različite narative i evocira duh samog mjesta. Brojna prikupljena građa, fotografije, dokumentacija, usmena kazivanja, video i umjetničke instalacije organizirani su u dvije cjeline – izložbe, koje kuriraju povjesničar Ivan Lujo i kulturni antropolog i viši kustos Ivica Kipre, dok su za grafičko i likovno oblikovanje postava zaslužni Pero Mrnarević i Kristina Mirošević.
U izložbenim prostorima također će se moć vidjeti i instalacije i video radovi koji se bavi promišljanjem TUP-a suvremene umjetnice Marijane Pende. Rezultati projekta kroz zasebne postavke bit će predstavljeni u galeriji Muzeja crvene povijesti te u prostorijama TUP-a.
Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture i Grada Dubrovnika, a otvaranje je planirano u ponedjeljak 20. studenog u 18:00 u prostorima TUP-a (pogon ‘Kontakti’) u sklopu otvorenja jubilarnih 10. Dana kreativnih i kulturnih industrija.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1977. Umro utemeljitelj Umjetničke galerije Dubrovnik Kosta Strajnić

Dulist

U kojoj je dobi najbolje dati mobitel djetetu?

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist