Crna kronikaUrednički izbor

U ponedjeljak odluka o načelniku Klariću zbog seksualnog uznemiravanja policijskih službenica

U ponedjeljak odluka o načelniku Klariću zbog seksualnog uznemiravanja policijskih službenica

U ponedjeljak će nakon diciplinskog suda biti donesena odluka o aktualnom načelniku Postaje granične policije Gruda Matku Klariću kojeg se tereti da je seksualno uznemiravao četiri policijske službenice te se u nekoliko navrata prema službenicima ponašao diskriminatorno, neslužbeno doznaje DuList. Nakon pravorijeka pravosudnih tijela bit će poznato hoće li Klarić biti suspendiran.

Naime, policijske službenice anonimno su Ministarstvu unutarnjih poslova prijavile nedolično ponašanje njihovog šefa Klarića, potvrdili su za DuList iz MUP-a te je ovo Ministarstvo odmah po zaprimanju anonimnih podnesaka formiralo stručni tim sastavljen od policijskih službenika Službe za unutarnju kontrolu i stručnih službi Ravnateljstva policije.

Prema napisima Index istraga, načelnik Klarić u nekoliko je navrata pozivao zainteresirane djevojke, policijske službenice da mu se jave na njegov mobitel oko dogovora o načinu rada i vikendom, a ne samo tjedno. Također, navodi se da im je Klarić u nekoliko navrata slao neprimjerene poruke putem Vibera te da je redovito dolazio u noćne obilaske te inzistirao da s njime automobilom idu mlađe kolegice, mahom vježbenice.

Iz Ministarstva za DuList napominju kako prije zaprimanja anonimnih podnesaka nisu imali saznanja niti su zaprimili prijave policijskih službenica niti su raspolagali drugim saznanjima, a koja bi upućivala na sumnju da postoji nedolično ponašanje rukovoditelja prema policijskim službenicama u PGP Gruda.

-Stručni tim je provedenim provjerama navoda iz anonimnih podnesaka utvrdio da su navodi o neprimjerenom ponašanju rukovoditelja prema četiri policijske službenice PGP Gruda utemeljeni. U skladu s tim, izvješće o svemu utvrđenom dostavljeno je načelniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske kako bi poduzeo mjere i radnje iz svoje nadležnosti poput zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka te udaljenja iz službe. Sukladno navedenom, načelnik policijske uprave dubrovačko-neretvanske je 11. studenog 2020. godine nadležnom disciplinskom sudu podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog sumnje u počinjenje više težih povreda službene dužnosti protiv rukovoditelja PGP Gruda te je u tijeku postupak na Prvostupanjskom disciplinskom sudu u Splitu – istaknuli su za DuList iz MUP-a.

O svemu je utvrđenom, dodaju, pisanim putem izviještena Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova 22. listopada 2020., zatim Pučka pravobraniteljica 8. prosinca 2020., a 12. siječnja 2020. godine posebno izvješće je dostavljeno i Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku na meritornu državnoodvjetničku odluku.

Pročitajte još

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

Barbara Đurasović

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist