Aktualno

U OVOJ GODINI Policijske kamere snimat će i unutrašnjost automobila, pojaseve i mobitele

U OVOJ GODINI Policijske kamere snimat će i unutrašnjost automobila, pojaseve i mobitele

Od prvog dana 2024. godine na hrvatskim cestama kreće instalacija kamera i druge opreme koja će prometnoj policiji pomagati u nadzoru prometa. Hrvatska policija je još u svibnju ove godine objavila postupak javne nabave u kojem planira nabaviti, među ostalim, nove presretače za nadzor brzine vrijedne 2 milijuna i 14 tisuća eura te nabavu kamera i druge opreme za prometnu policiju vrijedne 1,55 milijuna kuna.

Dio te opreme koja se financira isključivo iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, već je u sastavu policije. Na ukupno 363 lokacije diljem Hrvatske u 2023. godini, što je za 30-ak više nego 2022. godine, prema podacima MUP-a iz listopada, postavljeni su fiksni uređaji (kamere) za nadzor brzine.

– Kamere koje će se u 2024. postaviti za nadzor brzine trebale biti instalirane u prvom polugodištu 2024. godine. Neće se postavljati na autoceste već na ostale ceste – rekao je Josip Mataija, voditelj Službe sigurnosti cestovnog prometa Ravnateljstva policije, za Jutarnji list. 

Najviše lokacija dosad postavljenih fiksnih uređaja je na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske – čak 52, odnosno svaka sedma lokacija na hrvatskim cestama nalazi se upravo na području te policijske uprave. Grad s najviše lokacija je Zadar sa 17 lokacija. Čisto usporedbe radi, na području čitave Policijske uprave zagrebačke, pod koju spadaju Grad Zagreb i Zagrebačka županija, ukupno ima ‘samo‘ 18 lokacija. Osim toga još je 115 uređaja koji se sele s lokacije na lokaciju, a u svakom trećem od njih je kamera koja snima nadzor, ali sama ‘kutija‘ djeluje preventivno da vozači smanjuju brzinu.

Pročitajte još

‘RIM TIM TAGI DIM’ Baby Lasagna pobjednik je Dore!

Dulist

JARAK ZGROŽEN ‘Nož u grudi nedužnom mladiću je obično, a ne teško ubojstvo?’

Dulist

Ovog ponedjeljka daruj krv i spasi život!

Dulist