Hrvatska

U opticaju još 5 milijardi kuna!

KUNE NOVAC02

Svega tri mjeseca preostalo je do kraja obveze trgovaca da cijene iskazuju dvojno i u kunama i u eurima. Nakon toga bit će istaknute samo u eurima. Ali na euro se sporo navikavamo. Više od 90 posto građana povremeno preračunava u kune, a 50 posto to radi stalno. Pokazalo je to istraživanje agencije za ispitivanje tržišta i Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Profesor odsjeka za psihologiju, Zvonimir Galić, objasnio je za RTL što je otežavajući čimbenik.

-Mi se učimo novoj valuti vrijednosti stvari. To se događa u uvjetima visoke inflacije, gdje nam je ionako teško procijenit, stavit si u glavu ta poskupljenja – rekao je.

Zanimljivi su i podaci koliko je još kuna ostalo na tržištu. Od 500 milijuna komada novčanica koje su bile u opticaju, građani su vratili 436 milijuna komada, odnosno 87 posto. Ali od 3 milijarde kovanica u opticaju vratilo se tek 735 milijuna, odnosno 24 posto.

Ogromna količina kunske gotovine i dalje je kod građana. Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a, kaže: ‘Na jučerašnji dan još uvijek je u opticaju bilo 5 milijardi i 43 milijuna kuna, što znači da je to preostala količina novca kune koje građani trebaju zamijeniti. Iskustvo drugih zemalja koje su uvodile euro pokazuje da se nikada ne zamijeni sve’.

Pročitajte još

10 GODINA SUSTAVA E-GRAĐANI 2 milijuna svakodnevnih korisnika, jeste li među njima?!

Dulist

Gorivo od utorka jeftinije?

Dulist

Umro muškarac koji se zapalio na Markovu trgu

Dulist