Hrvatska

EUROZONA U IDUĆIH GODINU DANA Procjena rasta cijena, nominalne potrošnje i povećanja plaća

placa euro novac novcanik004

Potrošači u eurozoni očekuju da će cijene do idućeg ljeta porasti više od tri posto, a nominalne plaće tek nešto više od jedan posto, pokazalo je mjesečno istraživanje Europske središnje banke (ECB). Idućeg ljeta inflacija bi trebala iznositi 3,4 posto, procijenili su potrošači u ECB-ovoj srpanjskoj anketi, što znači da su njihova očekivanja nepromijenjena u odnosu na anketu iz prethodnog mjeseca, piše Poslovni dnevnik.

Za tri godine stopa inflacije iznosit će 2,3 posto, prognoziraju, podigavši procjenu iz prethodnog mjeseca za 0,1 postotni bod. Istraživanje pokazuje da se rast cijena u 20 zemalja u kojima je sredstvo plaćanja zajednička europska valuta, po procjeni potrošača, ni za tri godine neće spustiti na ciljanu razinu središnje banke od dva posto.

Nominalne plaće trebale bi pak po potrošačima u idućih dvanaest mjeseci porasti za 1,1 posto, neznatno slabije no što su bili procijenili u lipanjskoj anketi. Nominalna potrošnja trebala bi se povećati za 3,4 posto, u skladu s procjenom iz lipnja.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi se u idućih godinu dana smanjiti za 0,7 posto, neznatno snažnije nego što su pokazala lipanjska očekivanja. Stopa nezaposlenosti iznosit će idućeg ljeta 11 posto, procjenjuju potrošači, što bi značilo da bi se trebala više-manje zadržati na sadašnjoj percipiranoj razini.

Tromjesečni podaci pokazuju pak da su šanse za pronalaženje posla u iduća tri mjeseca po ocjeni nezaposlenih ispitanika pale na 22,9 posto, s 26,6 posto koliko ih je to smatralo u travnju ove godine, utvrdila je Europska središnja banka.

Pročitajte još

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist

HNB uvodi red u bankarske naknade

Dulist