Urednički izbor

U NJIMA JE LJUBAV PREMA BAŠTINI Lapadski drugaši s učiteljicom Gordanom Rokolj predstavili ‘Moj dubrovački rječnik’

Učenici drugog C razreda Osnovne škole Lapad oduševili su dubrovačku javnost ovog ponedjeljka predstavljanjem publikacije ‘Moj dubrovački rječnik’ na kojem su vrijedno radili još dok su bili prvašići i to pod budnim okom učiteljice i razrednice Gordane Rokolj. Kako nam je sama Rokolj istaknula, rječnik je nastao u sklopu njihovom već dobro poznatog projekta ‘Priče oko popreta’ na kojem rade već devet godina.

-Otkako je počela pandemija koronavirusa, ostali smo bez financijske potpore grada kao i drugi projekti. Ipak, odlučili smo nastaviti raditi. Počeli smo s rječnikom prošle godine kada sam ovaj razred preuzela kao prvašiće. Kada bismo učili novo slovo, tražili bismo i riječi na dubrovačkom koje počinju tim slovom. Tako smo ga stvarali. Prekinuli smo prošle godine kada smo pošli na online nastavu, a ove godine sam dogovorila s ravnateljicom Nikolinom Soko da nastavimo s radom što je ona podržala. Dogovorili smo se da ćemo tražiti donacije kako bismo tiskali naš rječnik. Uspjeli smo, podržale su nas brojne institucije, ali i svi ljudi koji su kupili naše slikovnice. Ovaj put smo kao namjenu kupnje slikovnica stavili tiskanje rječnika. Hvala svima koji su pomogli – istaknula je učiteljica Gordana Rokolj.

Dodala je kako je ‘Moj dubrovački rječnik’ malo neobičan. U njemu, naime, nisu samo nabrojane riječi i njihovo značenje, već ih prati i slikovno objašnjenje, a ispod su ostavljene prazne crte na koje će svako dijete upisivati svoje riječi koje želi sačuvati.

-Simbol rječnika je dubrovačka rozeta koja simbolizira svjetlost, baštinu i tradiciju jer i mi želimo biti jedan tračak svjetla u očuvanju kulturne baštine i tradicije. Također,  večeras smo predstavili i audiovizualnu verziju naše slikovnice ‘Vilinska spilja’ koju smo napravili u suradnji s našom knjižničarkom Teom Kompar Jerković kroz projekt za školske knjižničare ‘Stvarajmo e-kreativno’ – naglasila je Rokolj.

Ravnateljica Osnovne škole Lapad Nikolina Soko istaknula je kako je ovo jedina priredba koju su djeca ove godine imala priliku održati. Naglasila je kako je ove drugaše njihova učiteljica Gordana Rokolj dvije godine vodila te je u njih počela usađivati ljubav prema baštini i tradiciji.

-Učenici su dvije godine skupljali dubrovačke riječi da bi nastao ovaj rječnik. On je jedna slikovnica koja će poslužiti svima koji je budu posjedovali da nastave skupljati dubrovačke riječi i njegovati tradiciju – istaknula je Soko.

U našoj foto i video galeriji pogledajte kako je izgledalo predstavljanje ‘Mog dubrovačkog rječnika’.

Pročitajte još

Čelni čovjek UEFA-e Aleksander Čeferin uživa čitajući knjigu o dubrovačkom nogometu u izdanju DuLista

Dulist

POSJETILI SMO NAGRAĐENI OPG Zlata vrijedna obitelj Trojanović

Maria Prkut

Nenad Bakić izračunao koliko punjači za mobitel ‘gutaju’ struje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija