Sport

U nedjelju starta biciklistički maraton ‘Da se ne zaboravi’ od Dubrovnika do Vukovara

U nedjelju starta biciklistički maraton 'Da se ne zaboravi' od Dubrovnika do Vukovara

Policijska udruga, Regionalni klub IPA Međimurje, IPA Sekcija Hrvatska i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncetracijskih logora – Podružnica Županije varaždinske, organiziraju biciklistički maraton od Dubrovnika do Vukovara, i na taj način će se biciklisti provesti kroz županije u kojima su bili međimurski i varaždinski policajci na bojišnicama tijekom Domovinskog rata! Polazak bi bio 5. rujna iz Dubrovnika i završetak maratona u Vukovaru 12. rujna 2021. godine, odnosno nakon odvoženih 8 dionica.
Iz Čakovca i Varaždina, prije 30. godina, točnije 11. rujna 1991. godine, krenula je posljednja grupa policajaca Policijske uprave varaždinske (u sastavu koje je tada bila PU Međimurska) prema Vukovaru kako bi pomogli u obrani grada i okolnih naselja. Radi se o Postrojbi koja je dana 11. rujna 1991. godine sa 185 pripadnika, upućena na smjenu dotadašnje Zasebne postrojbe u Vukovar i ostala tamo do kraja obrane Vukovara. Od ukupnog broja upućenih pripadnika, poginuo je 21 policijski službenik, dok se za četvoricom još traga i vode se nestalima. Ranjeno je 66 policijskih službenika. Od posljedica rata i logora nakon rata preminulo je 11 pripadnika Postrojbe. Nakon predaje, 20. studenog 1991. godine, u srpske je koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd odvedeno 119 pripadnika Zasebne postrojbe, gdje su maltretirani, premlaćivani i izloženi drugim teško zamislivim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana.
Policijski službenici PU varaždinske i PU međimurske od početka Domovinskog rata pa sve do danas su boravili ili borave na ispomoći u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Posebno se možemo istaknuti doprinos Specijalne jedinice policije PU Varaždinske, koja je od 2. rujna 1992. godine upućena kao ispomoć na krajnji jug Hrvatske – na područje PU Dubrovačko-neretvanske.Obavljajući naložene zadaće, jedinica se na tom području zadržala do kraja mjeseca ožujka 1993. godine.
Službeni polazak biciklista iz Dubrovnika, s Pila je u nedjelju, 5. rujna u 9 sati!

Pročitajte još

Jugaši u finalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist

OSMI DU MOTION Za vikend je grad u pokretu, stižu trkači iz 50 zemalja svijeta

Dulist

‘Pituri’ nastupaju u završnici Kupa Hrvatske

Dulist