Sport

U nedjelju starta biciklistički maraton ‘Da se ne zaboravi’ od Dubrovnika do Vukovara

Policijska udruga, Regionalni klub IPA Međimurje, IPA Sekcija Hrvatska i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncetracijskih logora – Podružnica Županije varaždinske, organiziraju biciklistički maraton od Dubrovnika do Vukovara, i na taj način će se biciklisti provesti kroz županije u kojima su bili međimurski i varaždinski policajci na bojišnicama tijekom Domovinskog rata! Polazak bi bio 5. rujna iz Dubrovnika i završetak maratona u Vukovaru 12. rujna 2021. godine, odnosno nakon odvoženih 8 dionica.
Iz Čakovca i Varaždina, prije 30. godina, točnije 11. rujna 1991. godine, krenula je posljednja grupa policajaca Policijske uprave varaždinske (u sastavu koje je tada bila PU Međimurska) prema Vukovaru kako bi pomogli u obrani grada i okolnih naselja. Radi se o Postrojbi koja je dana 11. rujna 1991. godine sa 185 pripadnika, upućena na smjenu dotadašnje Zasebne postrojbe u Vukovar i ostala tamo do kraja obrane Vukovara. Od ukupnog broja upućenih pripadnika, poginuo je 21 policijski službenik, dok se za četvoricom još traga i vode se nestalima. Ranjeno je 66 policijskih službenika. Od posljedica rata i logora nakon rata preminulo je 11 pripadnika Postrojbe. Nakon predaje, 20. studenog 1991. godine, u srpske je koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd odvedeno 119 pripadnika Zasebne postrojbe, gdje su maltretirani, premlaćivani i izloženi drugim teško zamislivim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana.
Policijski službenici PU varaždinske i PU međimurske od početka Domovinskog rata pa sve do danas su boravili ili borave na ispomoći u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Posebno se možemo istaknuti doprinos Specijalne jedinice policije PU Varaždinske, koja je od 2. rujna 1992. godine upućena kao ispomoć na krajnji jug Hrvatske – na područje PU Dubrovačko-neretvanske.Obavljajući naložene zadaće, jedinica se na tom području zadržala do kraja mjeseca ožujka 1993. godine.
Službeni polazak biciklista iz Dubrovnika, s Pila je u nedjelju, 5. rujna u 9 sati!

Pročitajte još

‘Kauboji’ doživjeli neočekivan poraz od Crne Gore

Dulist

Jugaši otputovali u Beograd

Dulist

AMERIKANKA IPAK BILA BOLJA Ana Konjuh oprostila se od Australian Opena

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija