Županija

U NAŠOJ ŽUPANIJI Trajno sklonište za žrtve nasilja ‘Josipov dom’ gotovo do kolovoza 2023.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama bilo je prigodom za skretanje pozornosti javnosti na neprihvatljivost i štetnost nasilnog ponašanja, te na prihvaćanje odgovornosti svakoga od nas, kao pojedinca, za prijavu nasilja. Upravo to su smjernice kampanje koja se vodi u okviru projekta Josipov dom. Dubrovačko-neretvanska županija realizacijom projekta ‘Josipov dom’ osigurat će preduvjete za uspostavu sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji, a sve s ciljem prevencije nasilja i zaštite žrtava nasilja. Projekt rekonstruiranja i opremanja objekta koji će služiti kao sklonište za žrtve nasilja u obitelji je u tijeku, a predviđeno je uređenje triju stambenih jedinica od kojih je jedna u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom. Do uspostave Sigurne kuće, u suradnji s Caritasom Dubrovačke biskupije, žrtvama nasilja u obitelji osiguran je smještaj u privremenom skloništu za žrtve obiteljskog nasilja, a dovršetak projekta ‘Josipovog doma’ predviđen je krajem kolovoza 2023. godine.

-Projekt izgradnje trajnog skloništa za žrtve nasilja u obitelji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 85 posto financira se iz Europskog socijalnog fonda – operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali’, a 15 posto čine bespovratna sredstva iz državnog proračuna RH – istaknula je zamjenica v.d. pročelnice županijskog Odjela za zdravstvo, obitelj i branitelje Nina Skurić te dodala da je ukupni proračun projekta Josipovog doma 11.7 milijuna kuna.

-Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj obilježavamo 22. rujna u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu toga dana 1999. godine – podsjetila je ovom prigodom zamjenica v.d. pročelnice Nina Skurić.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama Upravni odjel za zdravstvo, obitelj i branitelje i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije obilježili su prezentacijama profesorice Suade Salčić i učenika Gimnazije Dubrovnik koji su iz svoje perspektive govorili o nasilju u obitelji i u intimnim vezama, posebno naglasivši rezultate anonimne ankete provedene među gimnazijalcima na temu nasilja. Među podacima se navodi da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana, a dubrovački gimnazijalci u provedenoj anekti smatraju da se najviše zlostavljanja događa upravo u obiteljima, te da je najčešće verbalno zlostavljanje. Na predstavljanju u prostorijama Centra za mlade Dubrovnik sudjelovali su i predstavnici policije, Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Centra za socijalnu skrb i ravnatelji srednjih škola.

Pročitajte još

ŠESTO ISPITIVANJE Na pet plaža more nije izvrsne kakvoće

Dulist

ODUŠEVLJENI SU DUBROVNIKOM Župan posjetio mlade Ukrajince koji borave u Učeničkom domu

Dulist

[MALOSTONSKI ZALJEV] Velika ekološka akcija čišćenja podmorja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija