Županija

U Moluntu svečano obilježen početak radova na katastarskoj izmjeri

molunat katastarska izmjera pocetak radova 080524 1 840x560 1

U okviru provedbe Godišnjeg programa katastarskih izmjera u srijedu je svečano otvoren početak radova na katastarskoj izmjeri za dio katastarske općine Đurinići, odnosno za naselje Molunat.

Otvaranju radova nazočio je potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić, načelnik Općine Konavle Božo Lasić, predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović, zamjenica glavnog ravnatelja Maja Pupačić, voditelj odjela za katastar nekretnina Dubrovnik Zvonimir Šimunković i predstavnici tvrtke izvođača radova.
Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić obratio se okupljenima te rekao kako su katastar i zemljišna knjiga u čitavoj Dalmaciji, u čitavoj priobalnoj Hrvatskoj, ali u velikom dijelu i cijele države oslonjena na izmjeru koja je rađena za vrijeme cara Franje Josipa, tamo negdje u prvoj polovici 19. stoljeća na temelju čega je formirana zemljišna knjiga, a da su se na cijelom području na kojoj je izmjera rađena dogodile na tisuće, ako ne i milijuni promjena, koje nisu evidentirane u službenim evidencijama.

– Važno je reći da će nakon završetka izmjere, vaše zemljište toga dana vrijediti barem 30 posto više nego što vrijedi danas. A i Općina Konavle će imati značajno veći prihod – kazao je Bačić.

Načelnik Lasić naglasio je ovom prilikom kako se u Molunat u posljednje četiri godine uložilo 4 milijuna eura (30 milijuna kuna), što u kanalizaciju i odvodnju, ali i ovu sada izmjeru.

– Ovo je najvažnija pretpostavka za razvoj jednog mjesta jer se mora uvesti red u imovinsko-pravne odnose. Zahvaljujem našem potpredsjedniku Vlade Branku Bačići i premijeru Andreju Plenkoviću koji su itekako imali razumijevanja za potrebe Konavala, pa su tako i osigurana tolika sredstva – rekao je načelnik Lasić.

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić istaknuo je kako je Vlada RH prepoznala potrebu investiranja u sređivanje temeljnih evidencija katastra i zemljišnih knjiga.

– Dakle, da ovo nije trošak nego investicija koja će omogućiti ovome kraju kao i drugim krajevima Republike Hrvatske bolji i snažniji razvoj – rekao je glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić.

Također je naglasio da će se ovim programom, kako na ostalim područjima Republike Hrvatske, tako i ovdje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pa i na području općine Konavle, nastaviti aktivnosti, jer će Višegodišnjim programom katastarskih izmjera kojeg je donio Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, biti obuhvaćena sva građevinska područja Republici Hrvatskoj, negdje oko 600 tisuća hektara, i da će u taj posao biti uloženo negdje oko 400 milijuna eura u sljedećih 10 godina.

Državna geodetska uprava ovaj će program provoditi otprilike godinu dana u kojem će biti obuhvaćeno 225 hektara površine i 820 katastarskih čestica. Vrijednost radova je 139.000 eura plus PDV. Temeljem Godišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja u 2023. za 2024. godinu izmjere će se provoditi na području 14 županija, 45 jedinica lokalne samouprave i 66 katastarskih općina. Na provedbi Programa u 2024. godini biti će angažirano ukupno 32 gospodarska subjekta, a oni će osigurati ukupno 353 geodetska te 42 pravna stručnjaka.

Pročitajte još

Mljećani: ‘Nedostaje nam vrtić, veterinarska ambulanta, javni bilježnik, kino i još mnogo toga!’

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist