Grad

U Lazaretima održano predavanje o prednostima održivih sustava prijevoza u urbanim sredinama

U sklopu europskog projekta ‘City Changer Cargo Bike’ u Lazaretima je održano predavanje profesora sa Sveučilišta Sjever Predraga Brleka na temu ‘Mobilnost kao usluga’. Tom prilikom sudionici su mogli čuti više o prednostima održivih sustava prijevoza u urbanim sredinama i alternativama onim klasičnim sredstvima prijevoza poput osobnih automobila i motocikla.

Kao što je istaknuo profesor Brlek tijekom svog izlaganja, mobilnost kao usluga (eng. Mobility as a Service = MaaS) je usluga koja putem mobilne aplikacije integrira različite oblike prijevoza u jedinstvenu uslugu na zahtjev s jednim kanalom plaćanja. Već danas 27 posto Europljana koristi aplikacije o javnom prijevozu i 21 posto aplikacije za parkiranje. Prognozira se da će do 2050. u gradovima s dobro uređenim javnim prijevozom putnika, sustavima javnih bicikala ili e-romobila te sustavima dijeljenja automobila više od 70 posto gradskih putovanja biti kroz MaaS sustave.

Na taj način moguće je ostvariti ciljeve održive mobilnosti kao što su smanjenje troškova prijevoza po domaćinstvu, smanjenje zagađenja, zagušenja, buke, broj prometnih nesreća, ali i utjecati na zdravlje ljudi.

Naime, glavni cilj projekta ‘City Changer Cargo Bike’ je poticanje održive mobilnosti kroz upotrebu inovativnih rješenja u tzv. cargo prometu. Implementacija ovog pilot projekta ukazuje da upotreba teretnih bicikli tj. tricikli u svrhu dostave olakšava svakodnevni život kako ugostiteljima i trgovcima, tako i dostavnim službama i ostalima. Nadalje, ekološki benefiti su veliki s obzirom na emisiju CO2, smanjenju buke te gužve.

Projekt City Changer Cargo Bike provodi se u sklopu europskog programa Horizon 2020. Ukupna vrijednost projekta je 28.564.842,23 kuna, dok bespovratna sredstva za Grad Dubrovnik iznose 983.671,875 kuna.

Pročitajte još

Maratonka Tea Faber na prijemu kod zamjenice gradonačelnika Jelke Tepšić

Dulist

DAR ZA NOVOROĐENO DIJETE Grad isplatio 190 tisuća kuna za 39 roditelja

Dulist

Dubrovnik proglašen najboljom kongresnom destinacijom Srednje i Jugoistočne Europe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija