Kultura

U Lazaretima dvije predstave Saše Božića

U Lazaretima dvije predstave Saše Božića

U sklopu programa Scena Karantena u Art radionici Lazareti u ponedjeljak i utorak 8. i 9. kolovoza s početkom u 21.30 sati odigrat će se dvije predstave u režiji Saše Božića.

U ponedjeljak 8. kolovoza u 21.30 sati na programu je hit predstava ‘Born to please’ koja je nastala prošlog ljeta upravo u ARL, a izvođena je tijekom godine u zagrebačkom kazalištu &TD i bila stalno rasprodana.

Dan nakon, u utorak 9. kolovoza u 21.30 sati bit će izveden nastavak tog izvedbenog istraživanja – predstava ‘Folk acts’. Predstava je autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec za glumicu Natašu Dangubić te kafansku pjevačicu Višnja Vitas.

Više o predstavama:
BORN TO PLEASE
born to please kazališni je performans za četiri vrlo različita izvođača: Natašu Dangubić, Ivanu Krizmanić, Jerka Marčića i Marka Jastrevskog. Oni se okušavaju u njima nepoznatom izričaju pjevanja. Radi se o nizu solo izvedbi u kojima glumci, koji nisu vični glazbenom izričaju, pokušavaju zadovoljiti publiku svojim interpretacijama poznatih hitova iz povijesti pop glazbe. Naglasak je na komičnom, a ne ciničnom aspektu imitacije kao forme. Born to Please zabavlja (sebe i publiku ) pitanjem može li solo izvođač u susretu s publikom izraziti i reprezentirati uzbuđenje velikih, spektakularnih, internacionalnih događanja koji uključuju samu ideju superlativa zabave i zabavljaštva (Eurovizija, San Remo, MTV Awards). Koji se afektivni odnos razvija između gledatelja i izvođača u titanskom naporu da se uprizori nemoguće: raskoš i produkcija koncertnih događanja, koje sebi suvremeno istraživačko kazalište ne može priuštiti.
Born to please prva je u nizu kazališnih predstava koje je de facto producirao u sklopu višegodišnjeg istraživanja odnosa izvođača i publike pod nazivom On entertainment.

Autorski projekt Saše Božića
U suradnji s izvođačima: Nataša Dangubić, Ivana Krizmanić, Marko Jastrevski, Jerko Marčić Suradnik za scenski pokret: Ksenija Zec
Kostimi i scena: Zdravka Ivandija Kirigin
Svjetlo: Marino Frankola
Ton: Damir Šimunović
Fotografije: Ana Piplica, Zoran Kulušić-Neral
Producentica: Andrea Remetin
Produkcija: de facto
Koprodukcija: Sveučilište u Zagrebu, Studentski centar, Kultura promjene, Teatar &TD, Art Radionica Lazareti Dubrovnik
Premijera: 21.listopada 2015. u Teatru &TD

FOLK ACTS

Predstava je autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec za glumicu Natašu Dangubić te kafansku pjevačicu Višnja Vitas. Dvije izvođačice na sceni suprotstavljaju različite medije, različita iskustva i intimne svjetove koji nastaju iz prakse bavljenja vlastitim poslom.

VIŠE O PREDSTAVI
Folk Acts ne bavi se moraliziranjem oko učinaka turbo folk kulture, niti želi kolonizirati turbo folk izvedenice u posvećeni, intelektualni prostor teatarske, crne kutije.
Višnja Vitas je, kao kafanska pjevačica, preko 30 godina svaku noć pjevala u kultnom zagrebačkoj kafani na rubu grada. Zajedno s glumicom Natašom Dangubić, progovorit će o svom pristupu radu i generacijama koje su uz nju, u noćnom klubu, stasale.
Predstava suprotstavlja emocionalni učinak koji proizvodi kazalište i glazbeni nastup te dovodi u pitanje siguran teritorij i jednog i drugog tipa umjetnosti.
Sam naziv ukazuje na skrivenu političku poruku. Politička oštrica sadržana je i u mogućem prijevodu “događanje naroda”, koje je u projektu svedeno na propitivanje položaja glumica u kazalištu i položaja pjevačica u folk glazbi.
Predstava je diplomski projekt studenta Marija Gigovića na Odsjeku produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti pod mentorstvomdr.sc. Darka Lukića, red.prof.
Folk Acts je druga u nizu produkcija kazališne grupe De Facto kao dio višegodišnjeg istraživanja odnosa između izvođača i publike pod nazivom On entertainment.
Predstava nastaje u koprodukciji ZKM-a, kazališne grupe De Facto i Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Predstava je diplomski projekt studenta Marija Gigovića na Odsjeku produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti pod mentorstvomdr.sc. Darka Lukića, red.prof
Autorski projekt: Saše Božića i Petre Hrašćanec

Ulaznice možete rezervirati na telefon 020 324633 od 15 do 21 na mail arl@du.t-com.hr te pišući nam u inbox na našoj FB stranici https://www.facebook.com/art-radionica-lazareti-art-workshop-lazareti-98169105980/

Program Scena Karantena ARL podržavaju: Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Županija dubrovačko-neretvanska.

Pročitajte još

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist