Kultura

U Lazarete stižu predstavnici najbitnijih saveza izvaninstitucionalne kulture

“Platforma za Lazarete predstavlja: Operacija Grad, Platforma Doma mladih, Savez udruga Molekula i njihovi društveno-kulturni centri

„Društveno – kulturni centri ne mogu se odvojiti od prostora u kojem se nalaze, ne mogu se odvojiti od zajednice u kojoj djeluju (…). U slučaju društveno-kulturnih centara to znači da oni gledaju iz perspektive zajednice u kojoj djeluju nastojeći dati odgovor na pitanje kuda mi, kao zajednica idemo, kako ćemo tamo stići i koliko će nam trajati putovanje. U taj narativ zajednica utiskuje svoja nadanja i strahove, interese i potrebe.“

Art radionica Lazareti ovaj četvrtak s početkom u 18 sati ugostit će predstavnike jednih od najbitnijih saveza izvaninstitucionalne kulture u Hrvatskoj koji se bave razvojem ideje i prakse društveno-kulturnih centara, novih institucionalnih i/ili organizacijskih oblika baziranih na javno-civilnim partnerstvima i sudioničkom upravljanju. „Ova nastojanja rezultat su višedesetljetnog nastojanja aktera nezavisne kulturne scene i udruženih nezavisnih inicijativa da u svojim sredinama diljem Hrvatske osiguraju mjesta za kontinuirano djelovanje aktera izvaninstitucionalnog sektora u kulturi s naglaskom na aktere koji proizvode sadržaj onkraj uvriježenih, mainstreamovskih disciplina, narativa i kulturno-umjetničkih izričaja“ (Žuvela, 2020.).

Razgovor o značaju društveno-kulturnih centara i prostora za kulturu, njihovim upravljačkim modelima, percepciji sudioničkog upravljanja, njegovim prednostima i manama, ostvarenim rezultatima projekata u sklopu ESF natječaja „Kultura u centru“ te opasnostima za ove prostore poput komercijalizacije, negativnih posljedica COVID-19 krize, rezanja proračunskih sredstava, negativnih stereotipa o ulozi, značaju i financiranju nezavisnog civilnog sektora u javnim prostorima komunikacije i medija, vodit će moderatorica Matija Mrakovčić (Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva).

Gosti razgovora su:

Tonči Kranjčević Batalić, Platforma Doma mladih (Split)

Platforma Doma mladih (PMD) savez je udruga za nezavisnu kulturnu scenu i scenu mladih koja djeluje kao zagovaračka platforma na lokalnoj razini. Ciljevi PDM usmjereni su na osmišljavanje modela suupravljanja prostorom Doma mladih kako bi se riješio problem neadekvatne prostorne infrastrukture u kojoj djeluje nezavisna kultura u gradu Splitu. Kontinuirano i aktivno surađuje s Multimedijalnim kulturnim centrom, upraviteljem zgrade Doma mladih na razvoju modela društveno-kulturnog centra čiji program uključuje umjetničke, edukacijske i istraživačke programe i prezentacije namijenjene zajednici te subverzivne i kritičke istraživačke prakse.

Luka Rodela, Savez udruga Molekula (Rijeka)

Savez udruga Molekula djeluje na području Grada Rijeke od 2007., želeći doprinijeti razvoju lokalne zajednice u području nezavisne kulturne produkcije. Trenutno programski rukovodi s tri gradska prostora: Filodrammatica, Marganova i Palach. Savez je osnovan u cilju promocije i poticaja djelatne skrbi za ostvarivanje kulturnih, obrazovnih i drugih interesa građana te povećavanja učestalosti, kvalitete i utjecaja aktivnosti nezavisnog kulturnog sektora i sektora kulture mladih.

Mirela Travar, Savez udruga Operacija Grad (Zagreb)

Operacija Grad osnovana je s ciljem poticanja razvoja nezavisne kulture te samoorganiziranog djelovanja mladih, a što ostvaruje organiziranjem kulturnih programa i manifestacija, javnih rasprava, edukacijskih i istraživačkih programa te izdavanjem publikacija. Svojim akivnostima Savez okuplja organizacije i pojedince (umjetnike, kulturne djelatnike, mlade aktiviste, stručnjake i sl.) te je usmjeren prema iznalaženju održivih i inovativni modela upravljanja javnom infrastrukturom te kroz suradnički proces promišljanja, keiranja i provođenja tih modela u praksu. Krajem 2008. godine, Operacija grad je s Gradom Zagrebom zajednički osnovala te danas zajednički upravljaju javnom ustanovom: POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, koja je utemeljena na novom modelu civilno-javnoga partnerstva.

Srdjana Cvijetić, Art radionica Lazareti/Platforma za Lazarete (Dubrovnik)

Platformu za Lazarete čine neformalno udružene organizacije civilnog društva koje su svojim djelovanjem i postojanjem vezane uz prostor Lazareta. Djeluje od 2012. godine s ciljem međusobne integracije, koordiniranja, zagovaranja te stvaranja novih programa i projekata koji tematiziraju aktualne problemi pitanja lokalne zajednice iz područja društvenog i kulturno-umjetničkog razvoja. Vizija Platforme za Lazarete uspostaviti je horizontalno integriran i programski povezan društveno-kulturni centar koji svoje djelovanje temelji na kulturnim i društvenim potrebama zajednice. PZL nastoji jačati poziciju kulture i umjetnosti kao područja za pozitivnu društvenu promjenu.

Rad Art radionice Lazareti podržavaju i omogućuju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Dubrovnik, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Molimo vas da se na događanjima u ARL pridržavate mjera fizičke udaljenosti, da u zatvorenim prostorima nosite maske i koristite dezinficijens, kao i da dozvolite da vas evidentiramo kao posjetitelja sukladno važećim preporukama i mjerama za suzbijanje pandemije COVID-19. Hvala!”

 

Pročitajte još

VEČERAS U DVORU Koncert ‘Serenata’ festivala Stradun Classic

Dulist

U Galeriji Otok otvara se izložba Anamarije Bezek

Dulist

ZBOG KIŠE Koncert Tere i DSO-a ipak u teatru, a Stradun Classic večeras na drugoj lokaciji

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija