Grad

U KATEDRALI GOSPE VELIKE Koncert povodom pete godišnjice smrti Margite Cetinić

U KATEDRALI GOSPE VELIKE Koncert povodom pete godišnjice smrti Margite Cetinić

U katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u subotu 20. svibnja s početkom u 19.30 sati bit će upriličen  koncert “Veliča duša moja Gospodina”, uz petu godišnjicu smrti dugogodišnje voditeljice katedralnih zborova pokojne profesorice Margite Cetinić.

U programu će nastupiti Mješoviti pjevački zbor sv. Jakova iz Šibenika uz prigodni orkestar.

Margita Cetinić počela je pjevati u Crkvenom pjevačkom zboru 1959., orgulje je preuzela 1960., nakon nekoliko godina i zbor, a 41 godinu (1977.-2018.) s neugasivim žarom obavljala je povjerenu joj službu regens chori u dubrovačkoj katedrali. Od 1962. svirala je orgulje i vodila zbor i u crkvi svetoga Vlaha, a od 1978. i katedralni zbor mladih (od 1980. Katedralni madrigalisti).

40 godina pedagoški je djelovala u Glazbenoj školi Luke Sorkočevića, korepetirala Dubrovačkom simfonijskom orkestru, raznim solistima, zboru Libertas.

Napisala je brojne, mahom četveroglasne skladbe, među njima desetak misa, brojne psalme, antifone, motete.  Na zamolbu biskupa Severina, uglazbila je Prvu (svečanu) večernju svetoga Vlaha na hrvatskom jeziku (1977.). Skladala je i aranžirala prema potrebama katedralne liturgije, a u skladu s mogućnostima zborova kojima je ravnala. Njezine se mise i druge skladbe izvode u brojnim crkvama širom Hrvatske.

Papa Benedikt XVI. dodijelio je profesorici Margiti Cetinić 2009. odličje Svetoga križa za Crkvu i Papu, a za veliki doprinos kulturnom životu grada, intenzivni rad i odgoj mladih pjevača, dodijeljena joj je Nagrada Grada Dubrovnika 2017.

Život Margite Cetinić bio je u potpunosti  isprepleten s životom Katedrale. Veliko iskustvo, bogat duhovni život, uronjenost u liturgiju i sveta otajstva te jasno vidljiva otvorenost nadahnuću Stvoritelja činili su je spremnom za svaku situaciju. Ništa je nije moglo zaustaviti, ni rođenje četvoro djece, ni životne teškoće s kojima se iznimno hrabro borila. Ta i kako bi, kad je njezino pouzdanje u Gospodina bilo neizmjerno.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović