Aktualno

U IGRI PET LOKACIJA? Lučka kapetanija još uvijek nema kamo

lucka kapetanija014

Jedino što trenutno znamo jest da Lučka kapetanija seli iz zgrade na Obali Stjepana Radića u kojoj je dosad bila, jer je zgrada vraćena svom starom vlasniku.

O budućoj lokaciji još uvijek ne možemo govoriti jer nije donesena nikakva konačna odluka – odgovorio je lučki kapetan Lučke kapetanije Dubrovnik Mato Kekez na upit DuLista u budućem ‘domu’ ustanove kojoj je na čelu. Prema njegovom mišljenju, ta bi odluka trebala biti donesena vrlo brzo, jer je vremena za iseljenje iz stare zgrade sve manje.

U igri pet lokacija
Inače, kako saznaje DuList, još 2013. godine u Lučkoj kapetaniji su bili svjesni da će selidba uslijediti prije ili kasnije pa je posložena lista potencijalnih novih lokacija, a na njoj čak 17 objekata. U međuvremenu je Ministarstvo državne imovine ustanovilo kako na području grada Dubrovnika ne raspolaže nijednom imovinom koja bi odgovarala zahtjevima ove vrlo vrijedne ustanove za Dubrovčane, ali i goste grada, posebno jahtaše.

A ti su zahtjevi prilično jasni. Prije svih blizina morske obale, što je zapravo preduvjet svih preduvjeta, a potom i potrebna ‘kvadratura’. Prema riječima lučkog kapetana Kekeza, odgovarala bi im zgrada s oko 450 do 500 metara četvornih jer se računa da će samo za smještaj arhiva trebati oko 200 metara četvornih. Naravno, u gradu u kojem je cijena nekretnina uvijek visoka teško je naći takav prostor, a da je državnim tijelima dovoljno jeftin, odnosno dovoljno ne-skup. Od potencijalnih 17 nekretnina broj se sveo na njih pet.

Prva potencijalna lokacija o kojoj se govorilo je zgrada tzv. kasarne u Gružu, gdje su već smještene pošta te neke županijske institucije i ustanove, a ubuduće i državni arhiv. Tu lokaciju spomenuo je prošlog tjedna na javnoj raspravi o projektu hotela Belvedere voditelj Odjela za inspekcijske poslove Nikola Beusan.

Druga lokacija koja se razmatrala jest zgrada Grawe osiguranja, a treća u zgradi tzv. ‘Pentagona’, gdje su smješteni neki odjeli Grada Dubrovnika, Uprava Hotela Maestral… Četvrta i peta lokacija vezane su za istu tvrtku – Atlantsku plovidbu. Jedna u staroj, a druga u novoj zgradi. Međutim, ne može se sa sigurnošću reći da je ovaj izbor pet lokacija i konačan.

-Naša potreba je da budemo na lokaciji koja će nam odgovarati u vezi posla s graničnim prijelazima. Svakako ne bi bilo dobro kad bismo bili dislocirani. U zgradi Lučke uprave imamo mali privremeni ured, gdje ćemo preseliti dio poslova, ali budući da imamo problem manjka ljudi sve to će nam zadati dosta muke – ističe lučki kapetan Kekez.

Pročitajte još

Udruga Hrvatski domobran obilježila 79. godišnjicu Križnog puta i Bleiburga

Dulist

I TEREZA SE OPROSTILA Vječni moj Luko, nađi mir ‘tamo gore’ sa svojom neprežaljenom Anamarijom

Dulist

U petak komemoracija za barda hrvatske književnosti Luka Paljetka

Dulist