Aktualno

3) RETROSPEKTIVA 2017. Taksisti protiv Ubera

taxi prosvijed051

Svaki kraj godine vrijeme je za podvlačenje crte na svaki mogući način. DuList već godinama na kraju godine donosi pregled događanja koja su na ovaj ili onaj način obilježila posljednjih 365 dana. Od političkih zbivanja, afera i komunalnih problema, ili s druge strane velikih projekata i sportskih uspjeha, ali nažalost i tragedija. Ove godine donosimo Top 3 po izboru DuLista. Svaki od njih dao je biljeg na svoj način i utjecao na živote svih nas…

Godinu za nama obilježili su tzv. taksi ratovi, odnosno borba udruženja hrvatskih taksista protiv Ubera. Tim povodom taksisti, među njima i oni s dubrovačkog područja, u ovoj su godini održali nekoliko prosvjeda, ili kako ih oni sami vole nazivati – spontanih okupljanja. No, veliki gnjev javnosti dubrovački taksisti navukli su u srpnju blokiravši promet jedinim prometnim pravcem koji Konavle povezuje s Gradom. Život je tada bio zaustavljen na nekoliko sati i to u srcu ljeta i turističke sezone.

‘Uber se rješava na drugom mjestu, a ne na ulici balvan revolucijom’ – tek je jedan od brojnih komentara naših sugrađana koji se toga dana pojavio na društvenim mrežama. U koloni su se po velikoj vrućini našle žene u visokom stupnju trudnoće koje se nisu mogle probiti do zakazanog pregleda u bolnici, stariji i bolesni, ali i djeca pa i malene bebe… Otežano se do onih kojima treba pomoć probijala i Hitna pomoć. Svojim potezom taksisti su navukli na sebe gnjev, a sve je eskaliralo i fizičkim sukobom. Naime, za vrijeme blokade prometa četvorica muškaraca iz Splita fizički se obračunala s nekolicinom prosvjednika, koji su zadobili ozljede. Nekoliko dana kasnije u Konavlima je došlo do okršaja između taksista i Uberovaca no, prema priopćenju policije, nitko srećom nije bio ozlijeđen. Srećom, sve se ubrzo smirilo. Spomenimo i to kako je nekoliko dana nakon prosvjeda Udruženje obrtnika autotaksi prijevoznika Dubrovnik na čelu s Božom Miletićem uputilo ispriku svim građanima i turistima kojima je zbog njihovog spontanog okupljanja onemogućen slobodan promet gradom. — Građani doista nisu ništa krivi, ali zbog potpunog ignoriranja ove problematike od strane državnih tijela i regulatornih agencija, Udruženje je primorano na različite načine skrenuti pozornost na tešku situaciju u kojoj se nalaze njegovi članovi – naveli su tada u priopćenju. No, nisu odustali od svoje borbe protiv Ubera.

Krajem studenog hrvatska taksi udruženja ponovno su se okupila u Zagrebu, na Markovu trgu kako bi izrazila nezadovoljstvo s nacrtom Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kojim se, kako kažu, pogoduje interesima strane tvrtke, ugrožava egzistencija hrvatskih obrtnika i njihovih obitelji, sigurnost građana te prijeti kolapsom tijekom turističke sezone. — Ako me pitate jesam li sretan što se danas ovdje nalazimo i što smo prisiljeni prosvjedovati ispred Hrvatskog sabora, nisam. Dvije godine bezuspješno, putem svih dostupnih kanala iznosimo našu problematiku nadležnim organima vlasti. Jedino što želimo jest da nam Vlada omogući ustavno pravo na rad i ravnopravnost, želimo da se poštuju zakoni i ne želimo anarhiju – izjavio je tada predsjednik Udruženja taksi prijevoznika Božo Miletić i podsjetio na načine na koje konkurencija krši zakonske propise te izbjegava plaćanje poreza.

Prijedlog nacrta novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu podrazumijeva da taksisti s jednom izdanom dozvolom mogu pružati usluge na području cijele Hrvatske zbog čega bi, smatraju, tijekom turističke sezone u nekim gradovima došlo do prometnog kolapsa i time se negativno utjecalo na turizam. Nakon što je Europski sud pravde presudio da usluge tvrtke Uber i njenih ‘partnera vozača’ treba smatrati neodvojivo povezanim s uslugom prijevoza, taksisti su istaknuli kako cijela Europa Uberu postavlja ograničenja, jedino Hrvatska vlastite zakone prilagođava Uberu.

– Hoće li sada, nakon ove presude, nadležno ministarstvo i Vlada shvatiti kakav su katastrofalan nacrt Zakona predložili, koji je u potpunom raskoraku s mišljenjem Europskog suda, kad već nisu imali sluha za domaće obrtnike koji godišnje uplate 150 milijuna kuna u državni proračun? – izjavio je tim povodom Miletić, najavivši i kako se priprema tužba protiv RH.

Pročitajte još

CRVENI KRIŽ POZIVA Daruj krv i spasi život

Dulist

STIGAO JE DOMA Jadrolinijin trajekt ‘Oliver’ uplovio u Velu Luku

Dulist

OVAJ PUT NISU KRIVI TURISTI Svakodnevno blokiran promet zbog… autopraonice

Dulist