Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj 39 novooboljelih od koronavirusa, preminulo osam osoba

vili beros 1

Nacionalni stožer civilne zaštite u nedjelju je obavijestio o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Podsjetimo, zaključno sa subotom zabilježeno je 1832 pozitivna slučaja zaraze koronavirusom. Izliječeno je 615 osoba, a ukupno je 39 mrtvih.

U posljednja 24 sata Hrvatska broji 39 novoboljelih osoba od koronavirusa što je ukupno 1871 bolesnik. Testirano je 24 183 tisuće uzorka, 2509 u posljednja 24 sata, što je povećanje u odnosu na prethodne dane. Preminulo je 8 osoba od jučer. U Klinici za infektivne bolesti dvije muške osobe, u dobi od 55 i 68 godina. U Splitu dvije muške osobe u dobi od 70 i 84 godine, jedna ženska osoba u dobi od 87 godina. U Osijeku ženska osoba u dobi od 88 godina, i u Dubrovniku jedna muška osoba u dobi od 84 godine. Svi su imali teške kronične bolesti, šest je bilo na respiratoru. U ovom trenutku 23 bolesnika je na respiratoru. 332 je hospitaliziranih bolesnika, što je 29 manje, nego prethodni dan. Oporavljenih je 709 osoba u RH – u vidu otpuštanja iz zdravstvenih ustanova 402 osobe, 28 više, a kod kuće 307 osoba.

-Koronavirus je veliki izazov za sve zemlje, i one koje su značajnije razvijene, i one koje su manje. Ministarstvo zdravstva svakodnevno prati stanje u RH te poduzima žurne mjere za prilagodbu novonastalim promjenama. Pritom određujemo prioreitete i održavamo balans. Poduzet ćemo dodatne mjere u zdravstvu. To nije lako napraviti jer moramo napraviti brzu tranziciju. Sljedeći tjedan ćemo imati jasne upute u zdravstvenom sustavu – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao da je jutros sletio zrakoplov iz Šangaja sa 70 tona zaštitne opreme. Nastavak dolaska opreme očekuje se i sljedećih dana.

– Situacija u domovima za starije je relativno mirna. Napravili smo 300 briseve zaposlenika i štićenika. Mali broj je pozitivan. Paralelno radi splitska bolnica i Zavod za javno zdravstvo. Imamo novu situaciju u Metkoviću gdje je nekoliko štićenika sa temperaturom koji nisu pozitivni, ali jesu dva djelatnika i oni su stavljeni u samoizolaciju. Druga je situacija u Dubrovniku gdje četvero djelatnika u domu pozitivno i spriječio se njihov kontakt s korisnicima. Moramo štititi domove za starije od ulaska virusa – poručio je ravnatelj HZZJZ Krunoslav Capak.

O izoliranju virusa COVID-19 u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ progovorila je ravnateljica dr. Alemka Markotić. Inače, prvi je to korak za pronalazak cjepiva, a našim stručnjacima ovo je vjetar u leđa za daljnja znanstvena istraživanja.

– Mislim da je to velika stvar, i ponosna sam na tim. Sve kredite dajem njima jer sam imala puno drugih obaveza pa su sve sami napravili. To su ljudi koji vrijedno rade uz ostale kolege iz laboratorija. Ne preastaju testirati, do 400 uzoraka dnevno. Trenirani su za ove situacije po svjetskim institucijama. Tim je bio spreman mjesec dana prije nego li je virus doaša u HR. To je velika stvar za naša znanstvena istraživanja. Može pomoći i dijagnostici u razvoju testova. Imamo ponude za različita istraživanja i studije. Bitno je da test pokriva što veće područje – rekla je Markotić. Kina je prva izolirala virus, a zatim Australija. ‘Bitno je da što više zemalja uspije u tome’, naglasila je Markotić.

Markotić je nešto više rekla o serološkim testovima.

-Više puta sam rekla da kod svake infektivne bolesti imamo jasno izražene oblike bolesti. Nema te zarazne bolesti gdje nema asimptomatskih infekcija. I znaju se kretati od ispod 1 posto do 10 posto, ovisno o tome kako se mogu širiti. Nekad je to situacija kad mogu u užem i češćem kontaktu zaraziti druge, a nekad je to samo znak da su preboljeli i da nisu mogli zaraziti druge osobe. Širim ćemo serološkim testiranjem naći ćemo osobe koje su preboljele virus asimptomatski. Antitijela koja ćemo otkriti serološkim testovima mogu biti zaštitna, jedno vrijeme, dulje vrijeme ili doživotno – rekla je.

Virus je izoliran prije tri tjedna i slijedi molekularna analiza njegovog genoma.

– Cijeli svijet kad se nađe pred ovom epidemijom uobičajena i legitimna su razmišljanja su da je virus pušten iz laboratorija. Brojna istraživanja se usmjeravaju prema tome. Za sada nema takvih dokaza. Kroz povijest nije bilo mogućnost molekularne biologije, ali danas se mogu oni uzgojiti kao npr. virus polia. Kugu i velike boginje je kreirala priroda i ona je najmoćniji bioterorist – osvrnula se Markotić na navode kako je virus pušten namjerno iz laboratorija.

Beroš je, po pitanju promjena u zdravstvenom sustavu, rekao da je bilo manjih problema u okviru primarne zdravstvene djelatnosti, no ne i većih.

– Nema uputstava u udžbenicima kako reagirati. Ono što moramo, pažljivo je balansiranje epidemiološke slike – naglasio je Beroš.

Na konferenciji Božinović je naveo kako je opća stopa kriminaliteta u padu, uključujući obiteljsko nasilje, prema ženama i ranjivim skupinama.

– Činjenica je da postoji veći broj kaznenih prijava nego prošle godine. Razlog tome je što smo poslije promjena zakona, upravo na temu nasilja u obitelji, postupanja policije usmjerili prema podnošenju kaznenih prijava, zato je manje prekršaja. Policija je uzela u obzir da zbog specifičnosti u kojoj se danas živi, možda se ono ne prijavljuje u toj mjeri u kojoj je to bilo ranije. Svi oni koji znaju, ne samo žrtve nasilnog ponašanja, već bilo tko da ima saznanje o tome da se negdje događa nasilje u obitelji, to treba prijaviti. Policija će u svakom slučaju, još promptnije izlaziti na teren. Poziv je ovo svima koji imaju informaciju da se u njihovom susjedstvu ili su čuli da se negdje događa nasilno ponašanje, da nam to jave. Budite sigurni da će hrvatska policija zaštititi te osobe – rekao je Božinović.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist