Aktualno

U grad stigli stručnjaci s područja pametne industrije. Cilj im je podići kvalitetu života

U grad stigli stručnjaci s područja pametne industrije. Cilj im je podići kvalitetu života

Primjena informacijskih tehnologija u društvu svrha je 33. Međunarodne znanstvene konferencije Central European Conference on Information and Intelligent Systems – CECIIS 2022 koja se održava u Dubrovniku. U prostorima Sveučilišta, od 21. do 23. rujna, prvi se put raspravlja o tome kako povezati znanost i praksu i doprinijeti razvoju hrvatske industrije.

Tema ovogodišnje konferencije je ‘Pametna industrija u postpandemijskom društvu’, a raspravljat će se o intenzivnoj upotrebi umjetne inteligencije, robotike i novih poslovnih modela.

-Tema je izuzetno aktualna jer se suvremeni svijet suočava s mnogo kriza. U tom je smislu naša konferencija doprinos tom trendu i nadamo se da ćemo kroz ova tri dana uspjeti pokriti vrlo važne teme – rekao je prof. dr. sc. Neven Vrček, predsjednik programskog odbora konferencije CECIIS.

Važnost ove konferencije objasnila je i prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu koji je ujedno i glavni organizator događaja.

-To je vrlo inovativna i važna tema naročito nakon pandemije jer se sve više razgovara i istražuje u području pametne industrije. Od IT-a, umjetne inteligencije, programskog inženjerstva i analitike učenja do strateškog planiranja i odlučivanja. Sve su to istraživačke teme u okviru kojih ćemo diskutirati i predstaviti znanstveno-istraživačke rezultate naših znanstvenika i donijeti određene zaključke s ciljem podizanja kvalitete života uz potporu pametne industrije – naglasila je dekanica Begičević Ređep.

U Hrvatskoj se trenutačno provodi Strategija digitalna Hrvatska 2030. kojoj je cilj ostvariti digitalnu transformaciju hrvatskog društva i gospodarstva.

-Izazovan je to dokument, ali prepoznati su nedostaci koje danas imamo i koje želimo promijeniti da za 10 godina Hrvatska bude u prosjeku Europske unije i da hrvatski građani puno bolje i kvalitetnije žive koristeći digitalnu tehnologiju – poručio je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

CECIIS 2022 jedna je od brojnih konferencija koje se ove godine održavaju na Sveučilištu.

-Drago nam je da Sveučilište sudjeluje u organizaciji ove konferencije i jako nam je važna ta suradnja i s domaćim i sa stranim partnerima. S njima provodimo više od 50 projekata i izvodimo zajedničke studijske programe i jako nam je važno da se bavimo aktualnim i važnim temama, a kroz sve naše projekte uglavnom stavljamo naglasak na zaštitu okoliša posebice morskog. Nadam se da će i na ovoj konferenciji biti predstavljeni rezultati koji će biti korisni za društvo i znanstvenu zajednicu – rekla je izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević, prorektorica za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Dubrovniku.

Ovo je jedna od najvećih konferencija u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija u ovom dijelu Europe, a organizira ju Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu s partnerima Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) te Fakultetom prometnih znanosti (FPZ) sa Sveučilišta u Zagrebu te Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT), Sveučilištem u Dubrovniku (UNIDU) i Europskom istraživačkom mrežom EDEN. Konferencija će okupiti više od 70 vodećih stručnjaka i znanstvenika.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist