Aktualno

Srđevci izračunali: Cijena života u domu u Gružu iznosi 90 tisuća kuna godišnje

Srđevci izračunali: Cijena života u domu u Gružu iznosi 90 tisuća kuna godišnje
Srđevci su ovu srijedu poslali priopćenje, a kojim se osvrću na izgradnju novog doma umirovljenika u Gružu. Navode kako će mjesto u novom domu moći dobiti umirovljenici ‘koji si mogu priuštiti cijenu doma od 1000 eura mjesečno’. Prenosimo ga u cijelosti.

Mi ćemo i dalje čuvati leđa naših umirovljenika kao što radimo godinama sa subvencijama na mirovine i s besplatnim pokazima – izjavio je gradonačelnik Mato Franković medijima prilikom nedavnog obilaska završnih radova na novom domu umirovljenika u Gružu. Istom smo prigodom iz usta gradonačelnika dobili potvrdu glasina prema kojima će mjesto u novom domu moći dobiti samo oni umirovljenici koji si mogu priuštiti cijenu doma od 1000 eura mjesečno. Takvu cijenu uvjetuje činjenica da novi dom umirovljenika neće ući u mrežu domova, što se po riječima gradonačelnika ‘znalo od prvog dana’.

Pa, krenimo s ovom potonjom izjavom. Činjenica da novi dom umirovljenika neće biti u mreži domova te da će zbog toga korisnici plaćati punu komercijalnu cijenu smještaja i njege možda je bila poznata Matu Frankoviću od prvog dana, no gradonačelnički kandidat Mato Franković uspješno ju je prešućivao tijekom cijele kampanje u kojoj je projekt doma umirovljenika u Gružu predstavljao kao ključni dio HDZ-ova socijalnog izbornog programa.

Ako vam se prikrivanje činjenice o budućoj cijeni doma čini niskim Gradonačelnikovim potezom, ne brinite. HDZ uvijek može niže. ‘Mi ćemo i dalje čuvati leđa naših umirovljenika’, pohvalio se Gradonačelnik. U praksi to izgleda ovako:

Cijena doma na godišnjoj razini iznosi 90.000 kuna.

Ako imate mirovinu do 2.000 kuna mjesečno, odnosno 24.000 godišnje Grad će vam isplatiti 800 kuna dodatka na mirovinu godišnje. Za dom će vam faliti još 65.200 kuna.
Ako imate mirovinu do 2.200 kuna mjesečno, odnosno 26.400 godišnje Grad će vam isplatiti 600 kuna dodatka na mirovinu godišnje. Za dom će vam faliti još 63.000 kuna.
Ako imate mirovinu do 2.500 kuna mjesečno, odnosno 30.000 godišnje Grad će vam isplatiti 400 kuna dodatka na mirovinu godišnje. Za dom će vam faliti još 59.600 kuna.

Osim buduće ravnateljice/ravnatelja doma, kojoj će HDZ nesumnjivo ‘čuvati leđa’, preostaje još samo vidjeti koliko će dubrovačkih umirovljenika kojima HDZ već godinama ‘čuva leđa besplatnim pokazom i subvencijama’, svoje pravo na dostojanstvenu starost ostvariti u novom domu u Gružu.

Mato Franković svojevremeno je u napadu euforije izjavio kako je Dubrovnik najvažniji grad u Hrvatskoj – iznad Zagreba i kako je on kao gradonačelnik Dubrovnika odmah iza premijera i predsjednika Sabora, a iznad ministara. Žalosno je da jedan takav grad i jedan takav gradonačelnik, kad već dom neće subvencionirati država, ne žele ili ne mogu subvencionirati smještaj u domu onim dubrovačkim umirovljenicima kojima je smještaj u domu najpotrebniji. Jer onaj tko može platiti 1.000 eura mjesečno, adekvatnu skrb može naći i izvan sustava socijalne skrbi.

Pročitajte još

[FOTO] DIVNA MLADOST Župljani i Konavljani primili sakrament potvrde

Dulist

Počinje isplata dječjeg doplatka za ožujak

Dulist

OD PONOĆI Počinje izborna šutnja!

Dulist