Grad

U Grad stigla replika ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu iz 1720.

Replika originalne mramorne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu iz 1720. godine bit će donirana Gradu Dubrovniku uoči otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara.
Ploču će gradonačelniku Matu Frankoviću uručiti predstavnici grada prijatelja Beyoğlua (Općina Beyoğlu po tamošnjem ustroju) – zamjenica i zamjenik gradonačelnika Kübra Gülal i Yusuf Ulutaş, a događaju će prisustvovati ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman te Ivana Zerec, generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu kao i veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan.
Originalna mramorna ploča Konzulata Dubrovačke Republike iz 1720. godine otkrivena je na deponiju Arheološkog muzeja u Istanbulu zahvaljujući istraživanju djelatnika Generalnog konzulata u Istanbulu, a u Dubrovnik je u srijedu, 7. srpnja dopremila upravo generalna hrvatska konzulica u Istanbulu Ivana Zerec u suradnji s avio prijevoznikom Turkish Airlines, Carinskom upravom Ministarstva financija te gradovima prijateljima Beyoğluom i Dubrovnikom.
Odluku o donaciji replike ploče Gradu Dubrovniku donijela je Općina Beyoğlu na inicijativu Generalnog konzulata RH u Turskoj te uz suglasnost Ministarstva kulture Turske. Općina je nakon renoviranja brojnih zgrada u ulici u kojoj je bio smješten konzulat Dubrovačke Republike, postavila ploču s grbom Republike Hrvatske u znak sjećanja na povijesnu činjenicu postojanja konzulata. Generalni konzulat RH u Istanbulu i danas je smješten na području Općine Beyoğlu.
Povelja o bratimljenju Grada Dubrovnika i Općine Beyoğlu potpisana je 2015. godine.

Inače, pripadnik plemićke obitelji Luka Chirico (rođen 1679. u Dubrovniku, umro u Istanbulu 1749.) bio je konzul Dubrovačke Republike u Istanbulu (naslijedio je prvog konzula Luku Barcu) i 1. dragoman (službeni prevoditelj Osmanskog carstva) Engleske. Chirico je 1720. uspostavio konzulat u četvrti Pera, u impozantnoj palači u kojoj je s obitelji i živio. Inače, Konzulat Dubrovačke Republike u Istanbulu utemeljen je još 1688. godine, a prvo dubrovačko poslanstvo Osmanlijama dogodilo se 1430. na poziv sultana Murata II. koji je Republici dao pismeno jamstvo za sigurnost kretanja i trgovanja na osmanskom tlu.
Ploča Konzulata Dubrovačke Republike čuva se u Arheološkom muzeju u Istanbulu, dimenzija je 130 x 58 x 8 centimetara, a krasi ju natpis na latinskom jeziku, koji u hrvatskom prijevodu glasi: „Svevišnjemu i dobrome Bogu na čast, Luca de Chirico, presvijetli konzul Dubrovačke Republike te glavni tumač Velike Britanije pri Visokoj Porti (na Osmanskom dvoru), iz temelja podigne godine Gospodnje 17xx.“

Pročitajte još

Grad sufinancira nabavu udžbenika srednjoškolcima

Dulist

ŠTO KAŽU DUBROVČANI? ‘Neradne nedjelje ugrozit će nam egzistenciju, ne možemo si priuštiti dan bez posla!’

Iva Dedo

FRANKOVIĆ PRIMIO KATARSKOG ŠEIKA Al-Thani u Dubrovniku istražuje investicijske potencijale hotelijerstva

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija