Kultura

U Galeriji Otok otvorena izložba Ane Požar Piplica ‘Mali ritual 2020’

U Galeriji Otok otvorena izložba Ane Požar Piplica ‘Mali ritual 2020’

U Galeriji Otok, a u organizaciji Art radionice Lazareti i Umjetničke radionice Šarena jezera, u četvrtak je otvorena izložba dubrovačke umjetnice Ane Požar Piplica ‘Mali ritual 2020’.

Oni su, kako stoji u katalogu, nastali u godini starenja i dotrajavanja svijeta, a kao nastavak na niz radova umjetnice Šumski putovi (2004.), Ima li razloga za slavlje (2014.) i Domjenak u Muzeju suvremene umjetnosti Pelegrin (2017.). I dok su prethodno njeni likovi bili zajedno u susretima pokušavajući ostvariti doticaj s prošlosti, sada oni distopijski lutaju pokušavajući predvidjeti budućnost koja nam se čini da će upravo ovako izgledati.

– Oko koje vidi nije više blisko i neposredno već promatra iz visoke udaljenosti kao represija stranca. Nema one komunikacije među likovima koje smo navikli gledati ranije. Šuma nema ni onaj raniji romantični ugođaj uživanja povlaštenih, već jezivi karakter nužnosti. Jedini znak ljudske prisutnosti tek je jedna lokva vode. Rastapanje voska na ognju usred šume proces je izrade novih radova. Ovaj put na vosak zapisuje: Prije par milijuna godina, Prije nas, Šuma. Slično kao i montažnim postupkom u videu Ima li razloga za slavlje? kada je okrenula vremenski tijek od kraja prema početku opet baca promatrača iz jedne dimenzije vremena u drugu, sada iz distopijske budućnosti odlazi u daleku prošlost ukazujući na šumu kao stalni i jedini prostor spasa. Istu sada i prije par milijuna godina, prije nas. Kako je navodno Chateaubriand rekao: ‘Šume postoje prije ljudi, pustinje ostaju za njima’ – rekao je o ‘Malim ritualima 2020’ autor teksta Josip Klaić.

Izložba se može pogledati svakim radnim danom od 12 do 18 sati, a bit će otvorena do 17. ožujka.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist