Kultura

Dubrovački simfoničar Vid Veljak nastupio na 57. Glazbenoj tribini Zagreb

Vid Veljak, vođa violončela u Dubrovačkom simfonijskom orkestru proteklih je dana gostovao u Zagrebu na uglednoj Glazbenoj tribini koju organizira Hrvatsko društvo skladatelja i izdavačka kuća Cantus. Glazbena tribina mjesto je rezervirano za skladatelje, muzikologe, glazbene teoretičare, ansamble, soliste i orkestre; mjesto praizvedbi i izvedbi koje se pamte no, pojaviše mjesto gdje se povezuju hrvatski umjetnici i gdje se predstavlja scena suvremenih umjetnika. Ove su godine, po prvi puta, svi koncerti dostupni online.

Mladi glazbenik Vid Veljak nastupio je s dva ansambla: Antiphonus i Synchoronos. Naime, Vid je član međunarodnog ansambla Synchronos zajedno s probranim umjetnicima iz Austrije, Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Tako, primjerice, klarinet u ovom ansamblu svira prvi klarinetist renomiranog „l’Orchestre National de France“, a violončelo – upravo naš Vid!

Repertoarom izvedenim na 57. Glazbenoj tribini, ovaj sastav odmiče se od već poznatoga i zadržava interes slušatelja za glazbenu sadašnjicu, a publika ih je ovom prigodom slušala u interpretacijama recentnih djela autora mlađe generacije te dvjema praizvedbama hrvatskih autora.

Inače, Vid Veljak već dvije godine vodi dionicu violončela u Dubrovačkom simfonijskom orkestru te često nastupa kao solist uz svoj orkestar.

Foto: Cantus/Matej Grgić

Pročitajte još

NOVI REDATELJSKI IZAZOV Robert Bošković u Beogradu postavlja mjuzikl ‘Posljednih pet godina’

Dulist

Nasmijite se uz predstavu ‘Art’ na daskama Držićeva teatra

Dulist

Jasmina Runje prvi se put u rodnom gradu predstavlja velikom samostalnom izložbom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija