DuList PROMO

U Dubrovniku predstavljen europski projekt E-CHAIN

Projekt INTERREG E-CHAIN (Enhanced Connectivity and Harmonization of Data for the Adriatic Intermodal Network) predstavljen je u četvrtak, 26. svibnja u hotelu More. Događanju su, među ostalim, prisustvovali Vanja Svetina, voditeljica razvoja informacijskog sustava u Jadroliniji, inače projektnog partnera, pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Miho Baće, ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić, djelatnice DURA-e Marina Lazarević i Nataša Mirić.

O dosadašnjim i budućim aktivnostima projekta E-CHAIN govorili su Damir Jurić, direktor tvrtke Rathmann d.o.o., jednog od projektnih partnera, te projekt menadžerica iz istoimene tvrtke Ema Leto. Riječ je o projektu osmišljenom da bi se ostvarila veća povezanost i harmonizacija u okvirima pomorskog transporta na Jadranu, prvenstveno u lučkim središtima za javni prijevoz u Italiji i Hrvatskoj, s obzirom na to da je osnova projekta suradnja među državama.

Osnova povezanosti i harmonizacije postići će se kroz stvaranje E-CHAIN platforme, namijenjene svim putnicima na relaciji Italija – Hrvatska, kako bi se ostvarila veća razina multimodalnosti, okolišne održivosti, učinkovitosti, kvalitete i sigurnosti u pomorskom i obalnom prometu.

Multimodalnost u ovim okvirima predstavlja platformu preko koje će svi putnici moći planirati svoje putovanje – bilo da se radi o pomorskom, željezničkom ili cestovnom načinu putovanja, a plan je u budućnosti uključiti i zračni promet. I sve to uz dostupnost informacija o destinaciji u koju putuju kao što su znamenitosti, restorani i ostala turistička ponuda.
Također, dostupni su i hitni brojevi, vremenska prognoza, mapa grada, informacije o parkingu, najmu bicikli i taksijima. Planirane su tri pilot lokacije (Split, Ancona i Venecija) za koje je izrađena prilagodba weba za totem, a sami uređaji (totemi) bit će postavljeni u Anconi i Splitu.

Platforma također ima tri segmenta prilagođena različitim dionicima projekta – putnicima, javnim upravama i ponuđačima javnog prijevoza i turističkih usluga. Javne uprave će imati mogućnost registracije svoga grada, a ponuđači će moći registrirati svoje djelatnosti te će se njihove usluge moći rezervirati preko platforme. Također, platforma omogućuje i direktnu povezanost sa sustavima naplate svih registriranih korisnika, odnosno usmjeravanje na plaćanje na web stranici ponuđača. Registracija i korištenje platforme je potpuno besplatno.

Suradnja Italije i Hrvatske

INTERREG E-CHAIN projekt (Enhanced Connectivity and Harmonization of Data for the Adriatic Intermodal Network) predstavlja suradnju Italije i Hrvatske te okuplja 10 partnera. Vodeći partner projekta je Municipality of Ancona, a ostali partneri su Amatori Interstate S.R.L., Brusutti S.R.L., G.M.T. S.p.A., Sveučilište u Trstu, Pomorski fakultet u Rijeci, Prosoft d.o.o., Jadrolinija, Grad Split te Rathmann d.o.o..
Glavni cilj projekta E-CHAIN je unaprijediti povezanost i usklađivanje podataka za Jadransku multimodalnu mrežu, kroz realizaciju modularnog integriranog software-a (E-CHAIN platforma) za upravljanje prometnim uslugama u lučkim područjima za putnički promet. Kako bi trenutna situacija bila unaprijeđena, projekt E-CHAIN usmjeren je na pružanje novih usluga kao što su poboljšani lučki multi-modalni informacijski sustav za putnike, sustav menadžmenta odnosa s klijentima i napredni turistički marketinški sustav za operatore, u skladu s ciljevima održivosti. Te usluge će biti dizajnirane i raspoređene na odabranim pilot lokacijama (Ancona i Split).

Projekt je započeo 1. siječnja 2019. i završetak projekta predviđen je za 30. lipnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 2.307.748,45 EUR. Projekt je sufinanciran iz INTERREG programa V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020. godine.

Pročitajte još

[FOTO] ACI SLAVI ROĐENDAN Vjerni gosti dubrovačke marine: ‘Svi su ljubazni i srdačni. Ovo je za nas drugi dom’

Dulist

Koje igre će se ovog ljeta igrati u hladu?

Dulist

[FOTO] ZAVRŠEN PROJEKT ‘THE QUEEN OF OYSTERS’ Udruga Stonski školjkari nastavlja s prijavom novih projekata

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija