Hrvatska

U drugom tromjesečju 2021. ostvareno je više poštanskih usluga u odnosu na isto razdoblje lani

U drugom tromjesečju 2021. ostvareno je više poštanskih usluga u odnosu na isto razdoblje lani

Na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj zabilježen je rast u gotovo svim segmentima. U drugom tromjesečju 2021. ukupan broj poštanskih usluga veći je za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na veći broj ostvarenih usluga utjecalo je povećanje pismovnih pošiljaka za 4,1 posto i paketa koji su porasli za 2,6 posto. Najveći udjel na tržištu od 80,5 posto imale su pismovne pošiljke, zatim paketi s udjelom nešto većim od 11 posto, a preostali dio odnosio se na tiskanice.

Međunarodni je promet još uvijek pod utjecajem globalne pandemije i u drugom je tromjesečju na ukupnom tržištu imao udjel od 7,8 posto, a broj usluga u tom je razdoblju povećan za 10,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Veći broj usluga utjecao je i na rast ukupnih prihoda koji su za 8,1 posto veći nego u istom razdoblju 2020. Od ukupnih prihoda najveći dio, oko 53 posto, ostvaren je od obavljanja ostalih poštanskih usluga, oko 41 posto od obavljanja univerzalne usluge, a preostali dio od obavljanja zamjenskih poštanskih usluga.

Na kraju drugog tromjesečja poštanske usluge u Republici Hrvatskoj pružala su 23 davatelja, od kojih je HP-Hrvatska pošta d.d. najveći s udjelom od 89,1 posto u ostvarenim uslugama, što je pet posto više nego u prethodnom tromjesečju i to zbog preuzimanja distribucije tiskanica (dnevnog tiska) od 1. travnja 2021. od davatelja Tisak plus d.o.o.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist