Hrvatska

OBOREN NESLAVNI REKORD Ovogodišnji srpanj s najmanjim brojem djece u zadnjih 140 godina

Ovogodišnji je srpanj po broju rođene djece oborio neslavni rekord. Rođeno je naime 2930 djece, što je, donosi RTL Danas, najmanji broj djece rođene u tom mjesecu u zadnjih 140 godina. Svakako treba napomenuti kako je u sedam mjeseci ove godine rođeno tek nešto više od 20 tisuća beba, a lani oko 35 tisuća, što je ujedno najmanji broj djece od kad se prate statistike. RTL navodi dalje kako zabrinjava i podatak da smo u osam godina izgubili više od 2 tisuće razreda školaraca. Naime, prije 8 godina u školskim smo klupama imali 509.209 učenika, dok je taj broj ove godine na 455.819.
Kako za RTL navodi demograf Marin Strmota, potrebna nam je cjelovita populacijska politika, a naglašava kako je to što svake godine bilježimo sve manje rođenih tek jedna od stvari koja zabrinjava demografsku struku, a trebala bi zabrinjavati i javni sustav i političare.
-Hrvatska ima ukupnu depopulaciju, prirodnu depopulaciju i iseljavanje. Mi smo među najlošijima u Europi i cijelom svijetu – rekao je.
Prema riječima Daniele Drandić iz udruge Roda, država se čini puno da ova neizvjesna vremena učini trudnicama, rodiljama i njihovim obiteljima izvjesnijima pa parovi smatraju kako je za rađanje djece bolje – pričekati.
No, dok čekamo konkretne poteze Vlade, donosi RTL, svake godine izgubimo grad veličine Makarske.

Pročitajte još

Pola bankomata u Hrvatskoj moglo bi biti ukinuto

Dulist

U ponedjeljak kreće isplata dječjeg doplatka

Dulist

POSKUPLJENJE MOGUĆE OD 2022. Zbog rasta cijena goriva brodari traže veće cijene karata

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija