Kultura

U Centru za mlade otvorena humanitarna izložba ‘Mirno nebo za Ukrajinu’

U Centru za mlade otvorena humanitarna izložba 'Mirno nebo za Ukrajinu'

Humanitarna izložba ‘Peaceful Sky for Ukraine’/’Mirno nebo za Ukrajinu’ otvorena je ovog petka u Centru za mlade Dubrovnik. Riječ je o radovima djece i mladih koji su likovnim stvaralaštvom na temu rata kojeg, nažalost proživljavaju, prošli kroz svojevrsnu rehabilitaciju umjetnošću. Izložba je osmišljena kao prolaz kroz djela u kojima su očite strahote koje vide, do onih optimističnijih i stvarnosti kakvu žele i trebaju imati.

Pokret mladih ‘Zdrava Ukrajina’ već 8 godina održava ove radionice te je njihovim posredstvom pomoć pružena već više od 1600 mladih.

Okupljenima se prvo obratio organizator izložbe Stanislav Lypowski koji je predstavio organizaciju i njihovu misiju te, usporedivši ratna stradanja, iskoristio priliku zahvaliti i hrvatskom narodu na svakoj pomoći koju pružaju Ukrajini. Zatim je riječ preuzela kustosica Andrea Batinić Ivanković koja je naglasila vrijednost izloženih radova upravo zbog senzibiliteta koji je prisutan zbog iskrenosti umjetnosti iz očiju (i kista) djeteta. Predstavnik Grada Marko Grgurević istaknuo je kako nije slučajno da se izložba s ovakvom tematikom postavlja i otvara na ovaj veliki dan za hrvatsku povijest. Težnja za slobodom čije ostvarenje mi već 27 godina 5. kolovoza slavimo, ideja je koju prepoznajemo i u izloženim slikama. Pjesnikinja Romana Knežević podsjetila je na kraju na, ljudskom nesrećom, uvijek aktualne Držićeve riječi: ‘rat, poguba ljucke naravi’.

Cijeli program otvorenja, ljubazno je na ukrajinski prevodila Natalija Semerechinskaya. Izložba je simbolično otvorena rezanjem bodljikave žice, umjesto tradicionalne vrpce, nakon čega su posjetitelji mogli uživati u slikama i prigodnom domjenku.

Izložba je humanitarne naravi te svi koji su u mogućnosti pomoći mogu doći i odabrati umjetninu za sebe u zamjenu za sredstva kojima se omogućava daljnji razvoj ove hvalevrijedne akcije.

Izložbu je moguće posjetiti od 5. do 8. kolovoza, u vremenu od 8 do 19 sati te je ostvarena kao rezultat suradnje pokreta ‘Zdrava Ukrajina’, Centra za mlade Dubrovnik, Grada Dubrovnika, Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik i Libertasa.

Pročitajte još

U Splitu otvorena izložba na kojoj izlaže četrnaest dubrovačkih umjetnica

Dulist

Slike Stjepka Mamića izložene na tri povijesna pariška salona

Dulist

ZA VIKEND U TEATRU Vidi kako Lokrum pere zube

Dulist