DuList IN

U BARCELONI NA RAZMJENI Evo kako su se proveli učenici Privatne gimnazije!

U BARCELONI NA RAZMJENI Evo kako su se proveli učenici Privatne gimnazije!

Projekt Dubrovačke privatna gimnazije MULTIKEY (projekt mobilnosti učenika i profesora), prijavljen na natječaju ERASMUS+ jedan je od pet odobrenih projekta u RH za opće obrazovanje, ujedno i najveći.

Projekt je napisan u suradnji s Privatnom jezičnom gimnazijom ‘Pitagora’ iz Splita, a ostale partnerske škole su iz Varšave – Poljska, Barcelone – Španjolska, Alzana Lombarda – Italija i Daugavpilsa – Latvija. Škole koje sudjeluju u projektu identificirale su da je najbolji način za postizanje kompetencija za učenike u srednjem školstvu integrirano učenje sadržaja i jezika – CLIL. To je metoda pomoću koje učenici mogu naučiti strani jezik kroz učenje uobičajenih predmeta, koji će omogućiti našim učenicima upis na sveučilišta u drugim zemljama, te nastavak karijere po vlastitom izboru. Cilj projekta je, između ostalog, osposobiti nastavnike za izvođenje nastave školskih predmeta na stranom, u našem slučaju engleskome jeziku.

U sklopu projekta troje učenika Dubrovačke privatne gimnazije, Marija Dabo iz 2. razreda te maturanti Karmen Butigan i Tomislav Šoletić, otišli su na međunarodnu razmjenu u školu Institut Ramon Berenguer IV u Barceloni. Učenici su izabrani putem internog natječaja koji je bio otvoren za svih. Od profesora su na razmjenu su pozvani profesorica hrvatskog i talijanskog jezika Romana Dabo i profesor povijesti Zvonimir Stepić, u pratnji koordinatorice projekta Leone Ribić. Susret u Barceloni, osim korisnih dogovora o tijeku projekta, omogućio je upoznavanje škole domaćina i grada, stjecanje novih poznanstava, razmjenu iskustava kao i aktivno predstavljanje naše gimnazije i Grada. Profesori su pohađali seminare o CLIL nastavi, prisustvovali dvojezičnoj nastavi, sudjelovali su u planiranju sljedećih mobilnosti i planiranju izrade CLIL kurikula koji će se tijekom sljedeće školske godine testirati u svim školama…

Učenici su u jutarnjim satima pohađali dvojezičnu nastavu informatike gdje su stvarali svoj e-dnevnik s dojmovima putovanja, povijesti, dramske, filmske i glazbene umjetnosti… U popodnevnim satima družili su se s kolegama iz cijele Europe, istraživali prekrasnu Barcelonu; posjetili Nacionalni muzej umjetnost Katalonije (MNAC), Povijesni muzej Katalonije, baziliku Sagradu Familiu koja je svih dirnula svojom mističnom ljepotom, istraživali park Guell, šetali Ramblom, šetnicom uz plažu Barceloneta…Učenici su bili smješteni po obiteljima koje su ih velikodušno i srdačno primile, te su tako iskusili stvarni život španjolskih učenika. U tijeku su pripreme za sljedeću mobilnost koja će se održati u Daugavpilsu od 18. – 25. travnja, a za sljedeću školsku godinu planirane su mobilnosti u Italiju (listopad 2015.) te Poljsku (ožujak 2016.).

Naši učenici uzvratit će gostoprimstvo i ugostiti svoje europske kolege u siječnju 2016., a u svibnju 2016. Dubrovačka Privatna gimnazija imat će čast organizirati svečanu završnu konferenciju ovog hvalevrijednog projekta.

Pročitajte još

Baby Lasagna nakon prolaska u finale: ‘Dragi Hrvati, nadam se da ste ponosni’

Dulist

Dubrovkinja Zrinka Ćorić nova Miss Universe Hrvatske

Dulist

FIGURICE JELENE FEREGJA Društvene igre prožete tradicijom i dječjim duhom

Nora Di Leo