Hrvatska

U 930 NADZORA Turistički inspektori pronašli 45 ilegalnih iznajmljivača

blank

Turistički inspektori Državnog inspektorata obavili su 930 nadzora iznajmljivanja u domaćinstvu, a u njih 45 utvrdili su neregistrirano iznajmljivanje u domaćinstvu, kao i oglašavanje objekata za koje nije ishođeno rješenje o odobrenju za pružanje usluga u domaćinstvu. Nadzori su obavljeni u svim turističkim središtima tijekom predsezone i sezone.
U inspekcijskim nadzorima nad iznajmljivačima, turistički inspektori Državnog inspektorata prvenstveno su utvrđivali legalitet pružanja usluga odnosno je li iznajmljivač ishodio rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, dok se kod iznajmljivača koji su ishodili rješenje o odobrenju kontrolira ispunjava li objekt u kojem se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu sve obveze propisane Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti.
Radi utvrđenih povreda, temeljem Zakona o zabrani i sprječavanju neregistriranog obavljanja djelatnosti, izrečena je 41 upravna mjera zabrane obavljanja neregistriranog pružanja usluga u domaćinstvu kao i mjera zabrane oglašavanja neregistriranog pružanja usluga u domaćinstvu.
Uz poduzimanje upravnih mjera, poduzeto je ukupno 45 prekršajnih mjera izdavanjem 32 prekršajna naloga i podnošenjem 13 optužnih prijedloga (ukupan iznos kazni izrečenih prekršajnim nalozima je 48.401,47 EUR / 364.680,88 HRK, oduzeto imovinske koristi prekršajnim nalozima u iznosu od 8.814,29 EUR /66.411,27 HRK te je predloženo oduzimanje protupravne imovinske koristi optužnim prijedlozima u iznosu od 5.346,20 EUR/ 40.280,94 HRK).
Pri tome, izvršeno je pečaćenje 22 objekta u domaćinstvu, na rok od 30 dana odnosno do otklanjanja nepravilnosti, u kojima je utvrđeno neregistrirano pružanje usluga u domaćinstvu, dok će se kontrola mjera zabrane oglašavanja provesti na drugi pogodan način.

Istovremeno, nadzorima kod legalnih iznajmljivača utvrđeno je ukupno 167 raznih povreda propisa, za koje je u 73 posto utvrđenih povreda (122 povrede) primijenjeno načelo oportuniteta propisano Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, odnosno protiv navedenih registriranih iznajmljivača u domaćinstvu neće se pokrenuti prekršajni postupak budući da su isti otklonili nepravilnosti utvrđene u nadzoru tijekom inspekcijskog nadzora ili u roku određenom od stane inspektora.
Za ostale teže utvrđene povrede poduzete su 42 prekršajne mjere, izricanjem kazne na mjestu počinjenja prekršaja, izdavanjem prekršajnog nadzora odnosno podnošenjem optužnog
prijedloga nadležnom sudu.
Najčešće povrede kod registriranih iznajmljivača odnosile su se na neprijavljivanje gostiju, neisticanje obavijesti o podnošenju prigovora gosta, neizdavanje računa i oglašavanje vrste za koje nisu ishodili rješenje o odobrenju .
Zakonom o zabrani i sprječavanju neregistriranog obavljanja djelatnosti propisana je novčana kazn  za fizičku osobu od 10 tisuća kuna (1.327,23 EUR) do 30 tisuća kuna (3.981,68 EUR) za prekršaj neregistriranog obavljanja djelatnosti.
-Nadzori iznajmljivanja u domaćinstvu nastavljaju se i dalje provodi do kraja turističke sezone kao i u posezone u turističkim gradovima i općinama – zaključuju iz Državnog inspektorata.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

‘PLAN ZA SRCE’ Gotovo 40 posto osoba u Hrvatskoj umire od kardiovaskularnih bolesti!

Dulist

U opticaju još 5 milijardi kuna!

Dulist

EUROZONA U IDUĆIH GODINU DANA Procjena rasta cijena, nominalne potrošnje i povećanja plaća

Dulist