Aktualno

“Tvrtke su pretplaćene na izradu falsifikata”

"Tvrtke su pretplaćene na izradu falsifikata"

Inicijativa „Pravo na zavičaj“ na javnoj je tribini „Srcem i razumom do istine“ još jednom izrazila nezadovoljstvo lokacijom budućeg centra za gospodarenje otpadom u Lučinom Razdolju.

Predstavnica inicijative Nevenka Grošeta ukratko je upoznala nazočne s aktivnostima u proteklom razdoblju kojima se nastojalo osporiti odluka Županije da se Centar smjesti na lokaciji Lučno Razdolje.

– Županija je odluku donijela protivno mišljenju struke i mjesnog stanovništva, što se izravno kosi s Arhuškom konvencijom koja zahtjeva suglasnost lokalnog stanovništva – istaknula je Grošeta, dodavši kako istraživanja pokazuju da se na navedenoj lokaciji ne mogu izvoditi intervencije u prostoru koje bi mogle ugroziti okoliš.

– Argumenti su brojni i neoborivi, ali nas Županija i Općina Dubrovačko Primorje ignoriraju – naglasila je Grošeta. Kazala je kako je studija utjecaja na okoliš rađena po principu „što se babi snilo“ te kako premda Hrvatske vode nisu dale suglasnost za Centar zbog nezadovoljavanja osnovnih zakonskih uvjeta, ni to nije bilo dovoljno da Ministarstvo zaštite okoliša postupak obustavi.

– Istina, argumenti i struka su na našoj strani i ustrajat ćemo u našoj borbi svim zakonskim sredstvima – zaključila je Grošeta, prozvavši susjedne općine (posebno Ston) što ne reagiraju.

Dr.sc. Ivo Lučić upozorio je kako je na lokaciji Lučino Razdolje riječ o iznimno krševitom području s više od 70 ponikava po četvornom kilometru.

– Znanstvena razina problema je izigrana, jer je negativne utjecaje nemoguće spriječiti. A znanost je potvrdila i tradiciju, jer su ljudi od davnina svjesni da je krš porozan – istakao je dr.sc. Lučić, dodavši kako je i druga razina, stav javnosti, prezrena i ismijavana.

U svom obraćanju također je spomenuo „potkupljive lokalne funkcionere“ i tvrtke koje su „pretplaćene na izradu falsifikata“, te dodao kako će inicijativa oboriti nedostojne manipulacije javnog interesa.

– Pozivam vas da budemo svjesni, jasni, nepotkupljivi, da nikoga ne vrijeđamo, ali i da nikome ne dopustimo da ono što nam svima pripada pretvori u svoj graziv i dubok džep – zaključio je dr.sc. Ivo Lučić.

Dr.sc. Boško Skaramuca proglasio je odabir centra u Lučevom Razdolju protuustavnim, jer Ustav RH u sebi nosi i obvezu zaštite i brige o kršu. Potvrdio je kako će svaka promjena u prirodi prouzročiti poremećaj, te dao punu podršku inicijativi.

Ostali sudionici u raspravi redom su isticali niz argumenata koji idu na ruku inicijativi, od planirane tehnologije koja neće biti najmodernija, veličine Centra koji je četiri puta veći od povijesne jezgre Dubrovnika te udaljenosti Lastova i Prevlake od Lučinog Razdolja pa sve do prijedloga da se umjesto jednog centra izgrade četiri manje spalionice.

Mato Jerinić prozvao je saborske zastupnike, gradonačelnike i načelnike iz Dubrovačko-neretvanske županije koji su bili pozvani na tribinu, ali su se oglušili.

– Mi nismo vlast, nego puk, a izgleda da će se ovaj puk dobro čuti – istaknuo je Jerinić.

Na kraju javne tribine izneseni su i zaključci, u kojima inicijativa izražava zabrinutost odlukom Županije o izgradnji Centra te istu ocjenjuju kao nepoštivanje zakona i stavova struke te ugrožavanje i ignoriranje interesa i mišljenja stanovništva.

U zaključcima također osuđuju ponašanje općine Dubrovačko Primorje koja sudjeluje u pokušajima dovođenja nerazvrstanog otpada i gradnje centra čiji se rad temelji na prevladanoj i upitnoj tehnologiji te očekuju od čelništva općine da se, poštujući mišljenje struke i volje stanovništva, pridruži aktivnostima inicijative.

Iz inicijative pozivaju Vladu RH da pokrene postupak poništenja akata donesenih nepoštivanjem propisane procedure, Ministarstvo okoliša da po hitnom postupku obustavi daljnje aktivnosti u vezi lokacije Lučino Razdolje, te Dubrovačko-neretvansku županiju da povuče odluku o izgradnji Centra.

U zaključcima se također traži primanje kod ministrice okoliša Mirele Holy, župana Nikole Dobroslavića i načelnika općine Dubrovačko Primorje Nikole Knežića, kako bi ih informirali o svim kršenjima i nepravilnostima.

Također, inicijativa je izrazila odlučnost u argumentiranoj borbi za istinu svim zakonskim sredstvima te zahvalila svim udrugama, znanstvenicima i ostalim pojedincima koji podržavaju inicijativu.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist