Hrvatska

TURISTIČKI PLUS U listopadu 5 posto više noćenja, sveukupno 7 posto više

Prema prvim službenim podacima sustava turističkih zajednica, na Jadranu i u Gradu Zagrebu, u listopadu 2015. godine odmaralo se 640 tisuća turista (porast od 3 posto), koji su ostvarili 2 milijuna i sto tisuća noćenja (porast od 5 posto).

Od toga su strani turisti ostvarili milijun i 837 tisuća noćenja, što predstavlja porast od 4 posto, dok su domaći turisti također ostvarili rast od 5 posto u noćenjima.

Najviše noćenja u listopadu zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je ostvareno 488 tisuća noćenja (porast od čak 20 posto), odnosno gdje je ostvareno 122 tisuće dolazaka (porast od 9 posto). U Istri je u listopadu zabilježen broj dolazaka od 106 tisuća gostiju (porast od 5 posto), odnosno broj noćenja od 424 tisuće (porast od 5 posto). Slijedi Dubrovačko-neretvanska županija sa 106 tisuća dolazaka (porast od 5 posto) i 378 tisuća noćenja (porast od 4,4 posto).

U listopadu je najviše ostvarenih dolazaka s tržišta Njemačke, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva, Slovenije, SAD-a, Francuske, Švicarske, Italije, Švedske, Poljske i Koreje.

– Turistički promet u mjesecu listopadu dokaz je da je program ‘Hrvatska 365’ u potpunosti zaživio te da daje izvrsne rezultate. Dodatno vesele još veći porasti turističkog prometa u prvih deset mjeseci, odnosno činjenica da su u navedenom razdoblju sve jadranske županije, kao i grad Zagreb, u porastu u odnosu na prošlu godinu. Sve to je rezultat mjera u promotivnim aktivnostima, koje su se sustavno i ciljano provodile tijekom prošle i ove godine. Tu je i provedba Strategije razvoja turizma i Strateškog marketinškog plana, kao i značajan porast investicija u hotelski sektor u ovoj godini. S ovom turističkom godinom svakako možemo biti zadovoljni jer smo ostvarili zacrtane ciljeve. Daljnjom primjenom naše turističke strategije te zajedničkim radom javnog i privatnog sektora, u budućnosti možemo postizati još bolje rezultate – naglasio je ministar turizma Darko Lorencin prilikom boravka u Poreču gdje je još jednom svima čestitao na uspješnoj realizaciji turističke godine.

U razdoblju od siječnja do listopada u Hrvatskoj je na Jadranu i u Gradu Zagrebu boravilo ukupno 13 milijuna i 773 tisuće gostiju, koji su ostvarili 77 milijuna i 665 tisuća noćenja, što predstavlja poraste od 8,2 posto u dolascima, odnosno od 6,8 posto u noćenjima u usporedbi s istim razdobljem 2014. godine.

– Hrvatska turistička zajednica je nacionalna turistička organizacija koja je zadužena za promociju hrvatskog turizma i svakako mogu reći da sam ponosan na ove rezultate jer su oni, između ostaloga, i rezultat naših aktivnosti. Drago mi je što su se naše najave o dobroj sezoni pokazale točnima. Hrvatski turizam je snažan sektor, a naš turistički proizvod je sve traženiji među svjetskim ljubiteljima putovanja. Pred nama je još gotovo cijeli mjesec studeni, ali i mjesec prosinac u kojem također imamo puno toga za ponuditi našim gostima te sam siguran kako će konačne brojke biti još i bolje – zaključio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Od siječnja do listopada najveći broj noćenja ostvaren je u Istarskoj županiji s 23 milijuna i 413 tisuća noćenja (porast od 6 posto), a u Istri je ostvareno i 3 milijuna i 500 tisuća dolazaka (porast od 8,6 posto). U Dubrovačko- neretvanskoj županijai ostvareno je 6 milijuna i 689 tisuće noćenja (porast od 4,4 posto) te milijun i 468 tisuće dolazaka (porast od 6,8 posto).

Deset najjačih tržišta u razdoblju od siječnja do listopada po udjelu u noćenjima su: Njemačka, Slovenija, Austrija, Češka, Italija, Poljska, Slovačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska te Mađarska.

Pročitajte još

Od ljeta će cijene u trgovinama i kafićima biti prikazane u kunama i u eurima

Dulist

FOKUS NA HRANI I GORIVU Vlada RH sprema paket mjera za ublažavanje udara rastuće inflacije

Dulist

Popularni Bild otkriva devet razloga zbog kojih Nijemci zimi hrle kampirati u Hrvatsku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija