Hrvatska

TURISTIČKI PLUS U listopadu 5 posto više noćenja, sveukupno 7 posto više

Prema prvim službenim podacima sustava turističkih zajednica, na Jadranu i u Gradu Zagrebu, u listopadu 2015. godine odmaralo se 640 tisuća turista (porast od 3 posto), koji su ostvarili 2 milijuna i sto tisuća noćenja (porast od 5 posto).

Od toga su strani turisti ostvarili milijun i 837 tisuća noćenja, što predstavlja porast od 4 posto, dok su domaći turisti također ostvarili rast od 5 posto u noćenjima.

Najviše noćenja u listopadu zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je ostvareno 488 tisuća noćenja (porast od čak 20 posto), odnosno gdje je ostvareno 122 tisuće dolazaka (porast od 9 posto). U Istri je u listopadu zabilježen broj dolazaka od 106 tisuća gostiju (porast od 5 posto), odnosno broj noćenja od 424 tisuće (porast od 5 posto). Slijedi Dubrovačko-neretvanska županija sa 106 tisuća dolazaka (porast od 5 posto) i 378 tisuća noćenja (porast od 4,4 posto).

U listopadu je najviše ostvarenih dolazaka s tržišta Njemačke, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva, Slovenije, SAD-a, Francuske, Švicarske, Italije, Švedske, Poljske i Koreje.

– Turistički promet u mjesecu listopadu dokaz je da je program ‘Hrvatska 365’ u potpunosti zaživio te da daje izvrsne rezultate. Dodatno vesele još veći porasti turističkog prometa u prvih deset mjeseci, odnosno činjenica da su u navedenom razdoblju sve jadranske županije, kao i grad Zagreb, u porastu u odnosu na prošlu godinu. Sve to je rezultat mjera u promotivnim aktivnostima, koje su se sustavno i ciljano provodile tijekom prošle i ove godine. Tu je i provedba Strategije razvoja turizma i Strateškog marketinškog plana, kao i značajan porast investicija u hotelski sektor u ovoj godini. S ovom turističkom godinom svakako možemo biti zadovoljni jer smo ostvarili zacrtane ciljeve. Daljnjom primjenom naše turističke strategije te zajedničkim radom javnog i privatnog sektora, u budućnosti možemo postizati još bolje rezultate – naglasio je ministar turizma Darko Lorencin prilikom boravka u Poreču gdje je još jednom svima čestitao na uspješnoj realizaciji turističke godine.

U razdoblju od siječnja do listopada u Hrvatskoj je na Jadranu i u Gradu Zagrebu boravilo ukupno 13 milijuna i 773 tisuće gostiju, koji su ostvarili 77 milijuna i 665 tisuća noćenja, što predstavlja poraste od 8,2 posto u dolascima, odnosno od 6,8 posto u noćenjima u usporedbi s istim razdobljem 2014. godine.

– Hrvatska turistička zajednica je nacionalna turistička organizacija koja je zadužena za promociju hrvatskog turizma i svakako mogu reći da sam ponosan na ove rezultate jer su oni, između ostaloga, i rezultat naših aktivnosti. Drago mi je što su se naše najave o dobroj sezoni pokazale točnima. Hrvatski turizam je snažan sektor, a naš turistički proizvod je sve traženiji među svjetskim ljubiteljima putovanja. Pred nama je još gotovo cijeli mjesec studeni, ali i mjesec prosinac u kojem također imamo puno toga za ponuditi našim gostima te sam siguran kako će konačne brojke biti još i bolje – zaključio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Od siječnja do listopada najveći broj noćenja ostvaren je u Istarskoj županiji s 23 milijuna i 413 tisuća noćenja (porast od 6 posto), a u Istri je ostvareno i 3 milijuna i 500 tisuća dolazaka (porast od 8,6 posto). U Dubrovačko- neretvanskoj županijai ostvareno je 6 milijuna i 689 tisuće noćenja (porast od 4,4 posto) te milijun i 468 tisuće dolazaka (porast od 6,8 posto).

Deset najjačih tržišta u razdoblju od siječnja do listopada po udjelu u noćenjima su: Njemačka, Slovenija, Austrija, Češka, Italija, Poljska, Slovačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska te Mađarska.

Pročitajte još

STANIČIĆ U DUBROVNIKU ‘Hrvatska je ostvarila odlične turističke rezultate u vrlo izazovnim okolnostima’

Dulist

Sud zabranio portalu objavljivanje tekstova o Gordani Buljan Flander, HND: Nedopustivo ušutkavanje medija!

Dulist

ZA IZLAZ IZ KRIZE ‘Na stolu’ je stvaranje posebnih EU fondova za pomoć putničkim agencijama

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija