Hrvatska

TURISTIČKE BROJKE Glavina: Travanj je bio izvanredan, bližimo se 90 posto prometa iz 2019.

Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma, gostovao je u Dnevniku N1 televizije te je govorio o tome što se očekuje od sezone. Kaže kako s rezultatima predsezone možemo biti zadovoljni:

-Travanj je bio izvanredan, index rasta je preko 250 posto u odnosu na prošlu godinu, približavamo se i 90 posto prometa iz rekordne 2019. godine. Možemo biti zadovoljni, ali mislim da trebamo biti i oprezni, čeka nas izazovna turistička godina, nakon dvije godine pandemije i rata u Europi, mi očekujemo i dalje izvanredne rezultate, očekuje nas povratak velikih brojki, ali i prilika da predstavimo Hrvatsku ovakvu kakvu je. Zadnje dvije godine bili smo fokusirani na to da predstavimo Hrvatsku kao sigurnu destinaciju. Idemo s brendiranjem Hrvatske kao destinacije održivog turizma u kojoj gosti imaju priliku doživjeti sunce i more, ali i kontinent. Očekujemo jako dobru turističku sezonu i cijelu turističku godinu i ovi podaci dosad su izvanredni – rekao je.

Cijena putovanja će rasti

Ističe kako se stanje s turističkim šampionima nije puno mijenjalo, i dalje su pri vrhu Split, Zagreb, Poreč, Rovinj i Dubrovnik. No, treba li strahovati zbog sve viših cijena goriva i činjenjice da smo autodestinacija?

-Ne očekujemo nekakv ozbiljniji poremećaj. Mi jesmo autodestinacija i to je jedna od naših najvećih prednosti. Mi smo od dva,tri do 5,6,7 sati udaljeni od većine Europe i velikih središta gdje ima puno ljudi. Naravno da će cijena putovanja porasti, ali ne očekujemo veći poremećaj – ističe i dodaje:

-Velik broj Europljana, oko 60 postoputovat će unutar Europe. Imamo akumulaciju velikog prihoda koji se dogodio u pandemijskim godinama koji ljudi nisu uspjeli potrošiti, mi se moramo potruditi da ponudimo kvalitetnu uslugu jer ovo što ćemo raditi ove godine nam je ulog i za sljedeću – naglasio je.

Govorio je i o nedostatku radne snage. Rekao je kako će činiti sve kako bi ju aktivirali te da je siguran da će svi koji žele raditi u turizmu, dobiti priliku.

-Istovremeno morat ćemo uvozizi radnu snagu, ali to je problem svima. Odgovor je i u mladima, studentima i vidljiv je trend da velik broj mladih radi u turizmu. U tijeku je izmjena Zakona o radu i mi idemo s prijedlogom koji bi omogućio radnicima koji su već zapsoleni, ali su ambiciozni, da mogu raditi u turizmu – objasnio je.

-Mi smo cjelogodišnja turistička destinacija i problem radne snage treba se riješiti već sada za sljedeću godinu – zaključio je.

Pročitajte još

SNAŽAN RAST U godinu dana broj obrta veći za 7.190

Dulist

UVODI SE NOVI SUSTAV ZA UZBUNJIVANJE U subotu će svi dobiti testnu poruku!

Dulist

Vlada predstavila poreznu reformu. Evo koliko će kome rasti plaće

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija