Hrvatska

TURISTIČKE BROJKE Glavina: Travanj je bio izvanredan, bližimo se 90 posto prometa iz 2019.

TURISTIČKE BROJKE Glavina: Travanj je bio izvanredan, bližimo se 90 posto prometa iz 2019.

Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma, gostovao je u Dnevniku N1 televizije te je govorio o tome što se očekuje od sezone. Kaže kako s rezultatima predsezone možemo biti zadovoljni:

-Travanj je bio izvanredan, index rasta je preko 250 posto u odnosu na prošlu godinu, približavamo se i 90 posto prometa iz rekordne 2019. godine. Možemo biti zadovoljni, ali mislim da trebamo biti i oprezni, čeka nas izazovna turistička godina, nakon dvije godine pandemije i rata u Europi, mi očekujemo i dalje izvanredne rezultate, očekuje nas povratak velikih brojki, ali i prilika da predstavimo Hrvatsku ovakvu kakvu je. Zadnje dvije godine bili smo fokusirani na to da predstavimo Hrvatsku kao sigurnu destinaciju. Idemo s brendiranjem Hrvatske kao destinacije održivog turizma u kojoj gosti imaju priliku doživjeti sunce i more, ali i kontinent. Očekujemo jako dobru turističku sezonu i cijelu turističku godinu i ovi podaci dosad su izvanredni – rekao je.

Cijena putovanja će rasti

Ističe kako se stanje s turističkim šampionima nije puno mijenjalo, i dalje su pri vrhu Split, Zagreb, Poreč, Rovinj i Dubrovnik. No, treba li strahovati zbog sve viših cijena goriva i činjenjice da smo autodestinacija?

-Ne očekujemo nekakv ozbiljniji poremećaj. Mi jesmo autodestinacija i to je jedna od naših najvećih prednosti. Mi smo od dva,tri do 5,6,7 sati udaljeni od većine Europe i velikih središta gdje ima puno ljudi. Naravno da će cijena putovanja porasti, ali ne očekujemo veći poremećaj – ističe i dodaje:

-Velik broj Europljana, oko 60 postoputovat će unutar Europe. Imamo akumulaciju velikog prihoda koji se dogodio u pandemijskim godinama koji ljudi nisu uspjeli potrošiti, mi se moramo potruditi da ponudimo kvalitetnu uslugu jer ovo što ćemo raditi ove godine nam je ulog i za sljedeću – naglasio je.

Govorio je i o nedostatku radne snage. Rekao je kako će činiti sve kako bi ju aktivirali te da je siguran da će svi koji žele raditi u turizmu, dobiti priliku.

-Istovremeno morat ćemo uvozizi radnu snagu, ali to je problem svima. Odgovor je i u mladima, studentima i vidljiv je trend da velik broj mladih radi u turizmu. U tijeku je izmjena Zakona o radu i mi idemo s prijedlogom koji bi omogućio radnicima koji su već zapsoleni, ali su ambiciozni, da mogu raditi u turizmu – objasnio je.

-Mi smo cjelogodišnja turistička destinacija i problem radne snage treba se riješiti već sada za sljedeću godinu – zaključio je.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist