Aktualno

TURISTIČKA ANOREKSIJA Babuške i demografska obnova

TURISTIČKA ANOREKSIJA Babuške i demografska obnova

Poznavao sam anoreksičnu kolegicu… Kod nje je post bila vlastitia odluka. Izgladnjivala se da bi bila lijepa. U zemlji gdje je tradicija ‘better dead than fat’ takvo ponašanje nije neubičajeno.

Piše: dr. arh. urb. Milan Karlovac

U Dalmaciji je prepoznata ‘turistička anoreksija’. Nije bolest, samo je nametnuta tegoba. Javlja se kod sezonskih radnika u turističkom sektoru.

Sezonska radna snaga
U izgradnji turističkih sadržaja mi ne gradimo stacionare za servisno osoblje. Oni se sami snalaze. Da bi uštedjeli koju kunu, štede na svemu, a na hrani najviše. Tako ne svojom voljom obole od ‘turističke anoreksije’. Dolaze iz poljoprivredenih krajeva, ali nam ne nude hranu nego prodaju vlastiti rad. I tako svaki put kad mi izgradimo neki hotel, u Slavoniji se jedno selo prestane baviti poljoprivredom.

Agro banka
Kapitalizam smo dočekali na velika vrata i iako smo bili u kolicima za hendikepirane, prihvatili smo izazov. Bez alata za razvoj: znanja, zakonske regulative, novca… Osnovne poluge su bili smjeli ljudi. Lomili su se zubi, gradila su se i rušila carstva neuspješnih i manje uspješnih, Gucić, Kutle… Poslovanje Agrokora je jedan od uspješnijih primjera. U globalnom tržišnom kapitalizmu kolo uspješnosti se okreće. Zato održive kapitalističke zemlje imaju spremnu zakonsku regulativu da zaštite radnike. Da smo je i mi imali, možda bi se i ranije interveniralo. Ovako se zakoni pišu tek kad Agrokor počne propadati. Bivši ministri sad pametuju jer su bili neučinkoviti dok su vladali. Novim zakonom radnike treba zaštititi, menadžment promijeniti, a vlasniku je svejedno jer je njegova privatna imovina ostala zaštićena. Dok EU ima embargo na izvoz robe u Rusiju, nije čudo da oni kapitalom žele kroz Agrokor doći u poljoprivredu i ući u turizam.

Babuške i demografska obnova
Agrokor – Sberbank… Novim menadžmentom ulaze u turističku izgradnju i to na najkvalitetnijim lokacijama. Koločep, Makarska, Plat, Kupari… Sve odabrane destinacije. I tako će sada sezonska radna snaga dolaziti iz Rusije. Babuške će uz pomoć ‘turističke anoreksije’ postati ‘šlang’ i atraktivne, a potom i dubrovačke snahe i mame državljanke. Vlasnici turističkih sadržaja će i dalje uvoziti hranu i izvoziti profit u domicilne zemlje. A mi ćemo imati demografsku obnovu ma kakva god ona bila.

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist