Aktualno

PRIJETNJA ZA VOLANOM Osoba od 97 godina još ima vozačku!

PRIJETNJA ZA VOLANOM Osoba od 97 godina još ima vozačku!

Teška prometna nesreća u kojoj je preminula 89-godišnja vozačica, a koja se prošlog tjedna dogodila na magistrali poviše Dubrovnika, rasplamsala je raspravu o tome trebaju li vozači stariji od 65 godina biti podvrgnuti obveznom liječničkom pregledu kod produljenja vozačke dozvole.

Svakako treba istaknuti kako je upravo u tijeku javna rasprava o nacrtu prijedloga Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji sadrži tu obvezu.

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske smatraju tu obvezu diskriminirajućom. U otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću ocijenili su da je štetna i nepotrebna inicijativa za uvođenje obaveznog liječničkog pregleda starijima od 65 prilikom produženja vozačke dozvole.

PRIJETNJA ZA VOLANOM Osoba od 97 godina još ima vozačku!

Traže da zakon ostane isti i da se ne mijenja ‘u korist pojedinih liječničkih lobija i bez ikakve utemeljenosti u stvarnim statistikama o prometnim nesrećama, jer su starije osobe u pravilu oprezniji i savjesniji vozači, te čine samo deset posto u ukupnom broju sudionika nesreća, iako je njihov udjel u stanovništvu dvostruko veći’.

S obzirom da je oko 13 posto vozača na hrvatskim cestama koji su stariji od 65 godina, mi smo odlučili provjeriti situaciju u našoj PU. Koje smo brojke dobili? Čitajte u tiskanom izdanju!

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist