Aktualno

TURISTI ZA USKRS? Datumi se pomiču, a najave ‘vise o koncu’

TURISTI ZA USKRS? Datumi se pomiču, a najave ‘vise o koncu’

Gubi li Dubrovnik turističku utrku protiv pandemije koronavirusa? Dok rastu brojke zaraženih, one posjetitelja nimalo su obećavajuće. U kuloarima stoga ne čudi strepnja kako će uskršnji praznici rezultatima, unatoč ‘svjetlijim’ predviđanjima, biti itekako skromni. Ne pomaže ni okolnost što se naša županija tijekom proteklih mjesec svrstava u tzv. crvenu zonu zbog čega, među ostalim, ugostiteljski objekti, izuzev onih koji vrše dostavu i uslugu ‘coffe to go’, ostaju ‘pod ključem’ do kraja ožujka. Jednako je s atrakcijama poput dubrovačke žičare i JU Rezervat Lokrum, a nije na odmet spomenuti ni kako je sve donedavno u čitavoj Hrvat­skoj bila na snazi zabrana uplovljava­nja cruisera. Datumi se pomiču, a aku­mulirana količina turista od početka godine nedostatna je za pričati o ika­kvom prometu.
Skromne brojke
Naime, prema statističkim podatcima Zračne luke Dubrovnik u siječnju 2021. kroz dubrovački aerodrom prošlo je 3.729 putnika dok ih je u istom mjesecu 2020. bilo 19.338. Jasno, posrijedi je iz očitih razloga pad od čak 80 posto, a koji je nastavljen u veljači kad je pak ostvaren promet od 3.548 putnika dok ih je u jednakom razdoblju lani bilo 33.588. U prvih deset dana ožujka ove godine njihova brojka pak je izno­sila neznatnih 1.533. Podsjetimo, za našu zračnu luku i iz zračne luke tre­nutno lete prijevoznici Croatia Airli­nes, Trade air te kroz ožujak imamo charter letove prema destinaciji Kiev. S početkom ljetnog reda letenja, dakle 28. ožujka, poručuju nam iz ZLD, oče­kuju nastavak operacija navedenih prijevoznika uz mogući početak ope­racija Austrian Airlinesa i Lufthanse.
— Zračna luka Dubrovnik je do sada zabilježila otkazivanje letova u predse­zoni tj. u ožujku i travnju 2021. od razli­čitih prijevoznika te je bitno naglasiti da niti jedna ruta i destinacija nisu potpuno otkazane, već su prijevo­znici odgodili početak operacija što je povezano uz trenutnu epidemiološku situaciju – komentirali su na naš upit iz Čilipa. Slična situacija je u Lučkoj upravi Dubrovnik, odnosno u luci Dubrovnik-Gruž gdje je od 1. siječnja do 10. ožujka na privremenom mirovanju do početka komercijalnih operacija usidren brod Crystal Esprit kompanije Crystal Cruises. U istom razdoblju 2020. pak je ovdje zabilježeno devet dolazaka brodova te 3.532 putnika na kružnim putovanjima, a sada prome­tuju tek dvije redovne brodske linije i to one za Elafite te Mljet.

Ostatak pročitajte u novom broju DuLista koji je od srijede na kioscima!

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist