Aktualno

MIJENJA SE KALENDAR Matura se piše pet dana dulje, viša i niža razina u različite dane

MIJENJA SE KALENDAR Matura se piše pet dana dulje, viša i niža razina u različite dane

Zbog koronakrize se mijenja kalendar pisanja državne mature! RTL doznaje važne datume, ali i sve promjene koje čekaju ovogodišnje maturante. Najveća je novost da se ispiti više i niže razine predmeta neće pisati isti dan. Time će se matura produljiti za pet dana.

Takav je sada plan – a da je pred nama neizvjestan finiš školske godine, pokazuje broj županija koje od ponedjeljka ponovno idu na online nastavu. Epidemiološka situacija promijenila je i kalendar državne mature. 2 i pol mjeseca prije prvih ispita – novi plan.

-To znači da će se ispiti, hrvatski jezik test A razine pisati jedan dan, test b razine drugi dan. Isto tako esej, razina A jedna, a razina B drugi dan. Isto vrijedi za engleski jezik i matematiku. U cilju su nam maturanti i svi nastavnici i osobolje koje sudjeluje u provedbi i njihovo zdravlje – kaže ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

Uz promjenu datuma održavanja pojedinih ispita, to znači i da će cijela matura trajati 5 dana dulje, do 30. lipnja. Konačni rezultati bit će objavljeni dan kasnije od planiranog, 21. umjesto 20. srpnja. Maturantima je najvažnije da sve znaju na vrijeme.

-Jako je bitno da se nama na vrijeme javi kada će se i što će se pisati jer lakše je kad si u glavi sve posložiš i organiziraš – govori maturantica Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu Luna Mayer.

-Svima nam je stresno ali to je normalno to je matura. Samo da sve bude oke, da znamo sve na vrijeme, da epidemiološka slika bude dobra da to napišemo i upišemo fakultete – dodaje maturantica Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu Bela Grah.

Pisanjem više i niže razine obveznih predmeta u različite dane, želi se smanjiti broj učenika koji će istodobno boraviti u školi i osigurati lakšu provedbu epidemioloških mjera. Za ravnatelja škole koja je stradala u potresu to cijelu organizaciju olakšava.

-S obzirom na organizaciju u ovoj školi gdje smo sada gosti lakše nam je u dva dana organizirati ispite iz matematike i hrvatskog jer smo tu dvije škole i bila bi prevelika gužva i epidemiološki ne bi bilo prihvatljivo – kaže ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu Damir Jelenski.

Iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja kažu:

-U većini škola neće to puno rasteretiti jer u našoj školi većinom svi pišu višu razinu iz hrvatskog, 3-4 učenika pišu nižu. Obrnuto je iz matematike. Takva je situacija u većini škola – naglašava predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec. Poručuje važno je voditi i računa o broju nastavnika koji trebaju nadzirati pisanje ispita, ali i o načinu organizacije nastave tog dana za druge učenike.

-Mi smo poslali 4 modela održavanja državne mature i ako dođe do promjenama situacije primjenjivat će se određeni modeli – kaže Katavić.

Istodobno, brojke Covid pozitivnih među učenicima rastu. Danas ih je 640 što je gotovo 150 više nego prije tjedan dana. Produljenje proljetnih praznika i prelazak na online nastavu u cijeloj zemlji nije opcija.

-Na 5 županija otpada 67 posto tih učenika. Ako je negdje situacija dobra šteta je djecu držati izvan škole. Djeca nam moraju biti na prvom mjestu i nije to tako jednostavno i tako lako zatvorit školu, nisu škole kafići da ih se može zatvarati i otvarati preko noći – poručuje ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Uz Primorsko-goransku i Istarsku županiju, odluku o prelasku na online nastavu od ponedjeljka, za više razrede osnovne škole i učenike od 1-3 razreda srednje škole, donijela je i Šibensko-kninska županija. U Splitsko dalmatinskoj u školama ostaju svi učenici osnovnih škola i maturanti, ostali srednjoškolci nastavu će imati na daljinu.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist