Grad

TRUPKOVIĆ UOČI SASTANKA O KUĆICAMA Molim Dubrovčane da ne podliježu ‘lokalnom sljepilu’

TRUPKOVIĆ UOČI SASTANKA O KUĆICAMA Molim Dubrovčane da ne podliježu 'lokalnom sljepilu'

Molim Dubrovčane da ne podliježu ‘lokalnom sljepilu’, u smislu da ne znaju cijeniti ljepotu kojom su okruženi cijelo vrijeme – istaknuo je večeras u Dubrovniku pomoćnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, Davor Trupković, a vezano za sutrašnji sastanak s gradonačelnikom Androm Vlahušićem na temu kućica na Stradunu.

Trupković je mišljenja kako na sutrašnjem sastanku svatko treba iznijeti svoje mišljenje, no:

-Tu smo na neki način da pomirimo različite stavove. Dubrovnik zavređuje puno više, on nije tek jedan u nizu gradova koji imaju advent, zato je bitno sutra zajednički donijeti odluke – ističe Trupković, a na pitanje pozicije ugostiteljskih kućica na Stradunu, kazao je kako ‘trebamo oživjeti i druge prostore’.

– Dubrovnik ima jako puno prostora koje također trebamo oživjeti, kojima trebamo dati šansu. Stradun nije jedino mjesto u Dubrovniku koje treba biti izloženo postavljanju kućica, a vi Dubrovčani znate za druga mjesta u Gradu. Isto tako, morate voditi računa o tome da svi tehnički uvjeti moraju biti zadovoljeni. Stalno nam se žale stanovnici Grada, njih malo što još uvijek živi ovdje, po pitanju higijenskih i sanitarnih uvjeta te na ulje na kojem se priprema hrana koje se jednostavno baca u kanalizaciju. Onda mi silne novce dajemo kako bismo te kanalizacije očistili. Tu je i pitanje dostupnosti vatrogasnih vozila, hitne pomoći, dostavnih vozila, a sve to u skladu s preporukom UNESCO-a koja se ne tiče samo ljetnog razdoblja kad imate 20 tisuća ljudi na Stradunu na različitim lokacijama. Zimi treba aktivirati i druge površine osim Straduna, a da na neki način omogućimo to da svi budu zadovoljni – mišljenja je pomoćnic ministrice. O eventualnom razlazu stavova između Ministarstva kulture i gradonačelnika, odnosno jednostavije rečeno – ako Ministarstvo kaže ne, a gradonačelnik da, kratko ističe:

-Stvar je toga da gradonačelnik neće ići ‘kontra’ građana i svog grada. To i nikome nije u cilju, no sve stvari koje smo i do sada donosili a vezano za Plan upravljanja Dubrovnikom donešene su zajedničkim koordinacijama. Jednostrano donošenje odluka o tome hoće li ili neće netko staviti ugostiteljske kućice na Stradun jednostavno nije u redu – zaključuje Trupković.

Podsjetimo, na 24. sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Vlahušić jasno je istaknuo kako će ‘kućice biti n Stradunu’, te kako će postići kompromis sa predstavnicima Ministarstva kulture, najavivši njihov dolazak u Dubrovnik. Ministarstvo kulture, zajedno s Konzervatorskim dojelom u Dubrovniku, dalo je mišljenje o tome kako ugostiteljske kućice nisu prmjerene na Stradunu.

NM

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist