Kultura

TRUD, TALENT I KARIZMA Nagrada ‘Ivo Dražinić’ u rukama Ivana Vihora

U sedamnaestoj godini postojanja LAUS Akademije, koje je maestro Ivo Dražinić bio jedan od utemeljitelja, četvrti puta dodjeljuje se Nagrada koja nosi njegovo ime želeći posebno istaknuti vrijednosti kojima je posvetio cijeli svoj profesionalni život, a to je učenje, predan rad, pomoć i poticaj mladim, talentiranim glazbenicima na njihovom profesionalnom putu te iznad svega istinsku strast muziciranja.

Stoga se Nagrada dodjeljuje mladom glazbeniku koji je svojim trudom, talentom, posvećenosti glazbi i posebnom umjetničkom karizmom osvojio svjetske pozornice, žirije i publiku. Nagrada će se dodijeliti u utorak, 6. listopada u atriju Kneževa dvora s početkom u 20.30 sati uz koncert ovogodišnjeg dobitnika Nagrade, Ivana Vihora.

Prethodne tri nagrade dobile su mlada austrijska violinistica Anne Marie Wehrmayer, Dubrovkinja Đana Kahriman i francusko-austrijska violinistica Veronica Scotti. Ove je godine prema odluci Odbora Nagrade koji je djelovao je u sastavu: Viktor Tretiyakov, Goran Končar, Ida Gamulin, David Grigorian, Leonid Sorokow, Bruno Vlahek, Sanda Vojković i Brigita Masle Dražinić kao počasna predsjednica, dobitnik Nagrade Mo. Iva Dražinića hrvatski pijanist Ivan Vihor.

Nagrada se sastoji od plakete, novčane nagrade koje će pomoći mladom glazbeniku u daljnjem usavršavanju i koncerta u Dubrovniku, Glazbenom Dvoru Mo Dražinića sa željom da se mladi umjetnici, dobitnici nagrade s posebnim veseljem vraćaju u Dubrovnik i kad postanu svjetska imena te na taj način ostanu povezani s bogatom dubrovačkom glazbenom baštinom.

Rijetko kad možemo reći da ime točnije određuje osobu nego što je to slučaj s Ivanom Vihorom. Njegov ulazak na glazbenu scenu je brz, strastven, snažan te za sobom ostavlja trag, baš poput vihora! Iako vrlo mlad pred sebe je postavio jasne ciljeve koje sustavno i ostvaruje, prvenstveno izvrsnost te originalnost u odabiru i predstavljanju repertoara koji za njega ima posebno značenje – stoji na početku opsežne biografije ovog mladog glazbenika, a u kojoj se nižu brojne nagrade (Premio Delle Arti – kao jedini ne Talijan ikada, prva nagrada na natjecanju Papandopulo u Zagrebu, međunarodno natjecanju Ferdo Livadić, godine 2018. laureat je međunarodnog pijanističkog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu, Massarosa Piano Competition u Italiji te Lazar Berman International Piano competition u Aversi, Italija).

Program koncerta:
J.S. Bach / F. Listz Varijacije na motiv, S180
B. Papandopulo Kontradanca
L. van Beethoven / F. Listz Simfonija u C duru, S464/1
F. Listz Veliki koncertni solo, S176

Pročitajte još

Tonko Smokvina još četiri godine na čelu Umjetničke galerije

Dulist

U KONAVLIMA Gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zadar ‘Nin i novac’

Dulist

U LAZARETIMA Predavanje ‘Školovanje žena u Dubrovniku od 1876. do 1920. godine’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija