Aktualno

TRODNEVNA RADIONICA ‘Kockanje mladih je ozbiljan problem u Hrvatskoj’

TRODNEVNA RADIONICA 'Kockanje mladih je ozbiljan problem u Hrvatskoj'

U prostorijama Ekonomske i trgovačke škola danas se održao prvi dan trodnevne edukacije za implementaciju Programa prevencije kockanja mladih ‘Tko zapravo pobjeđuje’.

Edukacija je naime namijenjena stručnim suradnicima i nastavnicima u 15 županijskih srednjih škola te drugim stručnjacima koji rade s djecom i mladima, a koji imaju mogućnost provedbe preventivnog programa u srednjim školama.

Zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević naglasila je kako je naša županija prva i trenutno jedina koja provodi program prevencije kockanja kod mladih.

– Bitno je istaknuti kako se kroz posljednjih nekoliko godina broj ovisnosti o igrama na sreću u Republici Hrvatskoj izrazito porastao. Mladi su to nažalost prihvatili kao pod – normalno, što su stručnjaci nazvali zdravstvenim problemom. Trebamo osvijestiti mlade ljude koliko je ovisnost teška te koliko narušava njih, ali i njihove obitelji. Vjerujem kako će nastavnici nakon ove edukacije učenicima najbolji način prenijeti i dočarati koliko ovisnost utječe na njih same – istaknula je Marević.

Sudionicima će se tijekom tri dana obratiti priznati stručnjaci s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Jedna od voditeljica preventivnog programa prof. soc. ped. Sanja Radić Bursać rekla je je kako će se stručno i nastavno osoblje škola u županiji tijekom ove trodnevne radionice upoznati sa spomenutim specifičnim programom koji se sastoji od devet grupnih susreta, odnosno radionica.

– Tijekom trajanja tih radionica, na izrazito dinamičan i interaktivan te zanimljiv način nastavnicima će se prikazati fenomen igara na sreću, obilježjima. Imaju priliku istraživati posljedice igara na sreću te razmišljati o načinima i razlozima uključivanja mladih. Bavimo se konceptom šansi, vjerojatnosti te slučaj nezavisnosti događaja. Želimo raditi s učenicima u dimenziji znanja kako bismo razbili njihove krive mitove i damo im relevantne činjenice. Drugi blok radionica odnosi se na razvoj i unaprjeđenje socijalnih i emocionalnih vještina učenika. To su zaštitni faktori pomoću kojih učenici mogu donositi prave i odgovorne odluke – rekla je Radić Bursać i istaknula kako je program dosad pokazao ‘znanstvenu učinkovitost’.

Neven Ricijaš, izvanredni profesor na Odsjeku na za poremećaj u ponašanju na Edukacijsko-rehbilitacijskom fakultetu u Zagrebu rekao je kako se program razvio u okviru osmogodišnjeg projekta povezanim za kockanje mladih u Hrvatskoj. Ricijaš je naglasio kako je program namijenjen učenicima srednjih škola, prvih i drugih razreda.

– Stručni suradnici u školama i nastavnici u svih 15 srednjih škola na području Dubrovačko-neretvanske županije tijekom edukacije dobit će kompetencije te znanja i vještine u provođenju programa svojih učenika. Posebno vrijedno je istaknuti ulaganje županije u pozitivan razvoj mladih i prevenciju rizičnih ponašanja. Kockanje mladih je ozbiljan problem Hrvatskoj. U odnosu na druge europske zemlje mi smo zaista pri vrhu ovog rizičnog ponašanja. Imamo visoku uključenost mladih u određene aktivnosti klađenja, pogotov sportskog. Što se tiče rizičnih skupina, najrizičniji su mladići – rekao je Ricijaš.

Program je utemeljen na znanstvenim činjenicama i rezultatima inozemnih i domaćih istraživanja, a razvijen je u okviru znanstveno-stručnog projekta Kockanje mladih u Hrvatskoj koji se od 2010. godine provodi na Edukacijsko- rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Program je time zaštićen autorskim pravima i moguće ga je provoditi isključivo nakon završene edukacije za implementaciju programa ‘Tko zapravo pobjeđuje?’ koju organizira Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet.

mp

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist