Aktualno

TRIBINA POKRENULA BROJNA PITANJA Je li sustav zaboravio branitelje?

TRIBINA POKRENULA BROJNA PITANJA Je li sustav zaboravio branitelje?

Ovog četvrtka održana je javna tribina na temu statusnih pitanja branitelja na kojoj su sudjelovali pomoćnici ministra hrvatskih branitelja Željko Motik, načelnik sektora za stambena pitanja i Vladimir Bergman, načelnik sektora za Upravne poslove.

Okupljene je uvodno pozdravio pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Đivo Brčić.

– Prošlo je skoro 30 godina od rata i svega što se dogodilo, a još uvijek nemamo riješena brojna pitanja branitelja. Oduvijek sam imao poseban osjećaj za sve branitelje i stojim im uvijek na raspolaganju. Nadam se kako ćemo ipak riješiti što više, a nadam se i sve probleme koji ih muče. Gdje ima dobre volje, naći će se i način. Nadam se da ćemo skupa naći načine da te brojne procedure koje nekada traju i godinama svedemo na što kraće vrijeme. Također se nadam da smo današnjom tribinom uspjeli pronaći bar neke odgovore na pitanja koja muče branitelje – poručio je Brčić.

Tijekom tribine, Motika i Bergman izložili su podatke o zbrinjavanju branitelja, mirovinama, stambenim pitanjima i smrtnosti branitelja u posljednjih nekoliko godina.

– Po medijima često možete vidjeti kako se ističu brojke po kojima ispada da broj branitelja raste za neke velike cifre. No to zapravo i nije točno. Kada usporedite podatke između godina i izračunate sve faktore poput, vidjet ćete da se broj branitelja zapravo smanjio. Jedna nova mjera, za koju mnogi ne znaju, je prilagodba stanova. Naime Ministarstvo branitelja provodi postupak prilagodbe stambenih projekata za osobe koje na bilo koji način imaju otežano kretanje i potrebna su im ortopedska pomagala. Svi oni mogu zatražiti pomoć u prilagodbi stambenih objekata – ispričao je Bergman.

Nakon prezentacija krenula je rasprava. Branitelji su postavljali brojna pitanja i iz kompleksnosti i unikatnosti njihovih problema jasno je kako je veliki broj onih koji još uvijek nisu ni blizu rješenja vlastitih statusa. Nekima se zahtjevi odbijaju na sudu, neki zbog birokratski ‘nemogućih’ zahtijeva ne mogu dokazati svoj status, a neke je sustav jednostavno ‘zaboravio’. Potegla su se i pitanja za koje u ministarstvu donedavno nisu ni bili svjesni. Naime do 1996. područje Župe dubrovačke spadalo je pod upravu Grada Dubrovnika, što status određenih branitelja, odnosno rješavanju njihovog statusa dodaje cijeli niz komplikacija. Jedan je to u moru problema koji muče naše branitelje, a koji se na kraju svedu na kompliciranu birokraciju za koju se čini kao da sama sebi ‘podmeće nogu’.

Pročitajte još

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist