KulturaPolitika

Tri su dana do 2023., a još se ne zna tko će voditi Orkestar?! Odluka je na gradonačelniku!

Tri su dana do 2023., a još se ne zna tko će voditi Orkestar?! Odluka je na gradonačelniku!

Još nas tri dana dijeli do 2023. godine, a još uvijek se ne zna tko će biti na čelu Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Za mjesto ravnatelja prijavila su se četiri kandidata – dosadašnji ravnatelj Damir Milat, ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića Slobodan Begić, hornist DSO-a Toni Kursar i fagotist DSO-a Matija Novaković, koji se već i prije kandidirao za ovo mjesto.

– Mi kao Upravno vijeće nećemo sugerirati ime, to ide kolektivu na razmatranje – oni će čitati planove rada te ono što struci bude najbolja opcija će dati Upravnom vijeću kao prijedlog. Potom mi dalje šaljemo prijedlog prema Odjelu za kulturu, prema Kulturnom vijeću Grada Dubrovnika, gradonačelniku i konačno kao odluka Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Što se tiče Upravnog vijeća, mi nećemo donositi takvu vrstu odluke, o ičijem imenu – naglasila nam je Nikolina Pozniak iz UV našeg Orkestra još početkom studenog 2022. godine.
Zanimljivo je i to kako je Zakon o upravljanju javnim ustanovama u kulturi zamijenio je novi – Zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi, koji je na snagu stupio 26. srpnja 2022. godine.

Prema njemu, konačnu odluku donosi gradonačelnik, s obzirom na to da se radi o JU u kulturi Grada Dubrovnika. Kad će gradonačelnik Franković odlučiti i hoćemo li u 2023. ući bez čelne osobe na jednoj od najstarijih kulturnih ustanova grada?

Podsjetimo, DSO je krajem rujna raspisao natječaj za novog ravnatelja ili ravnateljicu, koji će ovu ustanovu u kulturi Grada Dubrovnika voditi u iduće četiri godine. Čekamo ime…

Za kraj, dodajmo i to kako će Umjetnička škola Luke Sorkočevića uskoro raspisati natječaj za mjesto ravnatelja ove specifične i vrlo važne obrazovne ustanove grada. Kako doznaje DuList, unutar kolektiva škole nema zainteresiranih za ovo mjesto.

Pročitajte još

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist