Kultura

‘Treperenja’ Vedrana Grabovca u Sponzi

'Treperenja' Vedrana Grabovca u Sponzi

Samostalna izložba ‘Treperenja’ dubrovačkog slikara Vedrana Grabovca, povodom njegovih pola stoljeća rada, otvorena je u atriju Palače Sponza ovoeg ponedjeljka.

Povjesničar umjetnosti Antun Karaman, koji je biranim riječima, bilo na izložbi, bilo u katalogu predstavio autorov opus, zapisao je među ostalim kako ‘tijekom svog gotovo pedsetogodišnjeg slikarskog rada, Vedran Grabovac uglavnom slika prirodu ili, preciznije, prirodnu ambijentalnost i bitne značajke šireg mu zavičaja. No, navodi i samog autora, koji skromno, baš kao i na otvaranju izložbe, kaže: ‘Ma nije to ništa posebno, to su obronci brežuljaka obrasli grmovima mlječike’, kada opisuje svoje viđenje Palagruže.

‘Sve na prvi pogled izgleda vrlo jednostavno i pitko, lako dohvatljivo i obično, ali samo na prvi pogled jer istina je mnogo kompleksnija: snaga govora jest u jednostavnom i običnom diskursu, u čistoći i istinitosti neposredne vizije i u sažimanju ordinata svih onih doživljaja linija koje emaniraju umjetnikovu skrivenu, specifičnu, subjektivnu strast, neku tegobu ili radost, ali, u jednostavnosti i običnosti ponekad se kriju i mnoge druge, složenije i dobro skrivene zamke svijesti’ također je zapisao dr. Karaman.

Ciklusu ‘Treperenja’ ime je dao povjesničar umjetnosti gospar Tomislav Šuljak.

mnj

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist