DuList IN

TREĆE UHO Kanadski inuiti stigli u Dubrovnik!

inuiti trece uho 3

Izložbom “Kanadski Inuiti: drevni simboli u suvremenoj umjetnosti”  koju možete pogledati od 4. do 9. studenog u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, započinje festival Treće uho.

Stručnjakinja za inuitsku umjetnost, Judith Varney Burch,  koja živi na potezu Nova Scotia (Kanada) – Virginija (SAD), donijela je svoje desetljećima skupljano znanje u Dubrovnik. Ova vlasnica Arktičke inuitske umjetničke galerije i istraživačka suradnica Instituta Smithsonian u Washingtonu, postavila je zbirku radova u Galeriji Dulčić Masle Pulitika te će tako Dubrovčanima podijeliti znanje stjecano kroz četvrt stoljeća predanog rada s umjetnicima i starješinama u zajednicama na sjeveru Kanade.

Godinama je bila putujuća predavačica, surađujući s kanadskim veleposlanstvima na izložbama diljem svijeta, a u zadnje vrijeme radi kao kustosica zbirke radova na platnu u etnografskim muzejima diljem Europe i Azije. Njezina putovanja potaknula su mnoge na istraživanje i doprinijela boljem razumijevanju inuitske kulture.

Judith je izuzetno poštovana u sjevernim zajednicama i pripisuju joj se velike zasluge pri podizanju ugleda inuitske umjetnosti na svjetsku razinu. Često koristeći vlastito vrijeme i sredstava iz anonimnosti je uzdignula brojne talente, pozivajući umjetnike i grafičare na jug kako bi im omogućila da vlastitim riječima ispričaju priču o svojoj umjetnosti.

Svečano otvorenje izložbe održat će se 6. studenog u 18 sati, kada će Judith Varney Burch zainteresirane posjetitelje provesti kroz izložbu. Ona će govoriti o suživotu inuitske i zapadne (za njih južne) kulture: o tome kako ih je moderni svijet promijenio, a na isti način omogućio da ne zaborave stari način života.

Također, Judith će održati  i radionicu s osnovnoškolcima tokom koje će istraživati tipične inuitske mitove i simbole. Radovi koje će pritom izraditi dubrovačka djeca bit će poslani u Baker Lake, Nunavut, na sjeveru Kanade.

Četvrto izdanje festivala Treće uho ove godine posvećenog Kanadi, održava se od 4. do 9. studenog na više gradskih lokacija. Tijekom trajanja festivala građani će moći uživati u filmskim projekcijama, predavanjima, radionicama, prezentacijama, izložbi i koncertu, a sve u svrhu boljeg upoznavanja Kanade. Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, a pregled programa pogledajte ovdje.

Pročitajte još

PRVI PLJESAK Najljepši glas Konavla je Marieta Milas!

Dulist

[FOTO] PUN GRAD TURISTA Điravaju, razgledavaju, fotografiraju se

Dulist

[FOTO] PLESNI STUDIO LAZARETI Sjajni rezultati na natjecanju u Mostaru!

Dulist