Grad

Treba li u Dubrovniku otvoriti filmski ured?

Treba li u Dubrovniku otvoriti filmski ured?

U sklopu filmske manifestacije ‘Tišina Molim!’ u Lazaretima se danas održala panel diskusija na temu ‘Otvaranje filmskog ureda Dubrovnik’. Panel diskusiji prisustvovali su i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, voditelj ljetne škole Šipan Miro Bronzić i filmski producent iz Dubrovnika Maro Kocković koji su iznijeli vlastita promišljanja o važnosti otvaranja filmskog ureda, a panel je moderirao Dean Tošović.

U okviru budućih koordinacija i organizacija snimanja filmskih produkcija, lokalnih festivala i razvoja audio vizualne kulture zamjenica Tepšić istaknula je kako strateški plan gradske uprave jest pokretanje projekta osnivanja filmskog ureda, naročito zbog činjenice kako je Dubrovnik već od početka 20. stoljeća atraktivna lokacija za filmska snimanja, a što je posebno istaknuto kroz zadnje desetljeće.

-Osnivanje takvog ureda imalo bi snažan učinak u kontekstu činjenica da je naš Grad atraktivno filmsko odredište, a najvažnija uloga jest koordinacija producentskih kuća i svih dionika u procesu filmskih snimanja. Uvjerili smo se da se filmska snimanja uglavnom odvijaju izvan glavnih mjeseci turističke sezone, čime se ostvaruje angažman resursa u manje aktivnim razdobljima, ostvaruju se planovi o cjelogodišnjem turističkom poslovanju. Na taj način podiže se razina održivosti turizma, vidljivosti kulturnih dobara i prirodnih ljepota područja grada i županije, privlačenja posjetitelja te u konačnici otvaranja mogućnosti dodatnih angažmana brojnih lokalnih filmskih timova i stručnjaka i mladih filmskih djelatnika – naglasila je u ovoj prigodi zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. Dodala je i kako je Grad Dubrovnik kreirao Pravilnik o filmskim snimanjima s jasnim ciljem, a to je odgovorno upravljanje odnosno balansiranje mogućnosti, želja i potreba zainteresiranih producentskih kuća uzimajući u obzir kvalitetu života stanovnika.

-Pravilnik o filmskim snimanjima osmišljen kao dokument podložan promjenama od iznimnog je značaja kada se govori o suradnji javne uprave i filmskih produkcija, međutim potrebno ga je i dalje dorađivati sukladno iskustvima. Stoga bi upravo pokretanje filmskog ureda znatno olakšalo organizaciju snimanja te komunikaciju i aktivnosti svih dionika uključenih u proces produciranja – kazala je zamjenica.

Dodala je kako je Dubrovnik bio predvodnik u Hrvatskoj usvojivši prije četiri godine Pravilnik, dok u ovom drugom segmentu zaostaje jer nema filmski ured. Naime u Hrvatskoj je aktivno tek pet filmskih ureda, dva su u pripremi za pokretanje, kao što je to i dubrovački.

U cilju stvaranja kvalitetnog projekta i istraživanja ključnih segmenata funkcioniranja filmske industrije zamjenica je na kraju svog obraćanja pojasnila kako bi za početak projekt filmskog ureda bio formiran i pokrenut kroz djelatnosti Turističke zajednice Grada, posebice jer se radi o razvoju filmskog turizma kao segmentiranog oblika turističke ponude, koji je u Dubrovniku doživio snažan zamah nakon snimanja velikih filmskih projekata.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist