Aktualno

Traže se kuhari, konobari, barmeni.. Uvjeti odlični, kadra (još uvijek) nedostaje

ugostitelji hrana restoran

Sezona se konačno zahuktala, iako će prava ‘projekcija’ mjeseci pred nama moći biti skicirana tek kroz mjesec dana. Sramežljivi broj gostiju i ljepši dani donose nadu u sezonu približno nalik pretpandemijskima, a o svemu smo, najviše o kadru, zaposlenima, kao i predviđanjima, kratko komentirali s našim renomiranim ugostiteljima. U urbanom dijelu grada, probuđenom Gružu, smjestio se niz fantastičnih, modernih lokala, barova, restorana… A pečat svemu dao je već i prije koju godinu sasvim neobičan prostor – Dubrovnik Beer Company. kakva je situacija, otkrio nam je Dario Ševelj.
— Ljudi? Da, iskreno, nedostaje nam zaposlenika. Tražimo konobara i barmena, trenutno smo na jednom konobaru, a jedan nam je preselio u Norvešku. Tražimo jedno do dvoje ljudi minimalno. Nudimo stalni ugovor, dapače, jer gledamo raditi cijelu godinu. Zapravo, što god ljudima odgovara – sezonski, stalni sezonski… Ljudi koji dolaze sa strane uglavnom žele raditi sezonu, a domaći cijelu godinu – ističe nam Ševelj. Komentira nam kratko i sezonu.

dbc 1200x1200 1

Uzdamo se u dobru sezonu
—Mislim da će biti ok sezona! Trebala bi biti bolja, jer ranije počinje, ali vidjet ćemo. Uzdamo se u dobru sezonu. Već se vidi i osjeti da ima nečeg, da kreće… Svakako, promjena u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine smo dobro radili, ali ne može se nadomjestiti nedostatak sezone od travnja do lipnja – iskreno će Ševelj.

Moderna priča stvara se i u restoranu koji urbano nosi u svom imenu – Urban&Veggie. Sezona za njih, čini se, bit će dobra, a i sami su u potrazi za ljudima. Ivo Dadić ističe kako se ‘opremio’ s kuharima i konobarima, ali se ‘osjeti nervoza u zraku kod svih’.

—Što se tiče prognoza za sezonu, pričekao bih ipak kraj lipnja ili svibanj za velike odluke i procjene. Trenutno je sve na razini očekivanja. Volio bih vidjeti realnu sliku, a ona bi se mogla pokazati eto, već u svibnju. U svakom slučaju, nadamo se boljoj sezoni, a treći i četvrti mjesec okarakterizirao bih kao ‘blago zadovoljni’. Ali definitivno to nije to. Dubrovnik može puno bolje, premali je, a previše nas ima. Prednost je što smo veganski restoran, ali tržište je premalo – ističe Dadić.

ivo dadic
Ivo Dadić

Krenuli su i s večerima ugodne kombinacije fine kuhinje i glazbe kroz kombinaciju s bandom BloomBox, čiji koncert najavljuju ponovno 16. travnja. Za kraj, dodaje kako Urban&Veggie zapošljava ukupno osam, a u sezoni će ići do 11 djelatnika.
Viktor Kužnin, vlasnik čak tri ugostiteljska objekta – Dubrovčanima dragih Pupa i Pupice i jednog od ‘hot-spotova’ izlazaka posljednjih mjeseci – Bistro49, i sam kaže kako je situacija što se tiče osoblja – zategnuta.
—Trenutno imam 28 zaposlenih, a u pravilu, kao i svima, nedostaje mi još ljudi – u Gradu! Doveli smo čak i ljude iz Nepala, vrlo vrijedni ljudi. Imamo i ljude iz Trebinja, a ostalo su više manje naši. Što se tiče ugovora, 50 posto ljudi je uvijek stalno zaposleno. Godinama prije COVID-19 pandemije imali smo uvijek stalno zaposlene ljude. Bistro49 je otvoren tik pred pandemiju, a svakako radi cijelu godinu, tako da su svi zaposlenici u stalnom radnom odnosu. U zidinama ćemo vidjeti – nedostaje ljudi, ali nadam se da ćemo se uspjeti uspješno ‘sastaviti’. Strepimo, ali skupit ćemo se. Dobro smo organizirani! – kaže nam Viktor Kužnin.
bistro b49
—Imam dva ugostiteljska objekta, ove godinee krećemo u novu priču restoran ‘Kenova’ na Pločama. Drugi je na Vojnoviću, Ten 11. U njemu sam popunio tim jer očekujem veći obujam posla, a i djelatnike sam počeo tražiti već u siječnju. Vidjet ćete i novi izgled našeg već dobro poznatog Ten11. Što se tiče ‘Kenova’, što da vam kažem? Borba i borba – kaže nam simpatični mladi ugostitelj Anes Avdić. ‘Odradio’ je, kaže, mnoštvo razgovora za posao, a nudi po njemu razumne uvjete.

anes avdic
Anes Avdić

—Ljudi nema, a i ako ima – teško je poklopiti se uvjetima sa svima. Jako je loša situacija s kuharima i mislim da je svima tako. Situacija je nezavidna. Svakako, tražim kuhara i konobara za Kenovu. Uvjete nudimo kako ljudima odgovara – sezonci, stalni sezonci, vrlo rado i neodređeno – ako se neko pokaže kao dobar radnik, zašto ne? – ističe nam Avdić.

Više ljudi traži sezonski posao
Marko Klečak, vlasnik Mezzanevea, ističe istu stvar kao i većina naših ugostitelja – situacija s radnicima je tijesna.
—Ogroman je problem s ljudima. A i treba nam dosta ljudi, samo to nije Mezzanave priča, već, rekao bih, svakom objektu nedostaje ljudi. Pogotovo sposobnih ljudi! Konkretno nama treba konobar, barmen, kuhar i dostavljač. Dobar i organiziran čovjek uvijek dobro dođe. Nakon probnog roka osoba dobiva stalni ugovor. Iako je pitanje želi li itko više stalni ugovor… Više ljudi traži sezonski nego stalni posao – napominje Klečak.

mezzanave

Zaključuje ipak u pozitivnom tonu:
—Nećemo kukati, nego idemo dalje – očekujemo dobru sezonu! – naglasit će. Za kraj ove ugostiteljske projekcije sačuvali smo ‘prvu damu ugostiteljstva’, našu uvijek nasmijanu Maju Andrić iz Konobe Veranda.
—Zadovoljni smo, dobro stojimo, ali uvijek nedostaje ljudi… Radimo na novom projektu, tako da ćemo i mi svakako trebati još osoba. Mi smo mali, obiteljski kolektiv, utoliko nam je lakše, ali tražimo kuhara. Stavili smo detaljan oglas, pa ćemo vidjeti. U nas su ljudi – jer smo obiteljski restoran – zaposleni stalno. Dosad smo zapošljavali na neodređeno, a i to je sve kako čovjek želi, odnosno zatraži. Uglavnom su domaći zaposlenici na neodređeno – naglašava nam naša Maja.

mirko i maja andric
Mirko i Maja Andrić

—Najavljuju dobru sezonu, a gledajte, mi smo cijelo ovo vrijeme radili. Smanjeno, ali radili. Rat ili korona – mogu raditi samo ono što znam – a to je kuhati. Svakako mislim da je nama kao manjem kolektivu lakše prilagoditi se nego ljudima koji zapošljavaju 50 ljudi, a imaju promet 500 kuna dnevno. A to se događalo. U svakom slučaju, želim nam svima dobru sezonu – zaključuje naša draga sugovornica.

Objavljeno u tiskanom izdanju 6. travnja 2022.

Pročitajte još

Atlantska plovidba povlači dionice sa Zagrebačke burze

Dulist

Sumnja se da je Palata onečišćena zbog nepropisnog odlaganja nusprodukata proizvodnje maslinovog ulja

Andrea Falkoni Račić

DONOSIMO RASPORED CISTERNI Neugodni mirisi u Palati još prisutni

Dulist