HE Ombla

Traže odustajanje od HE Ombla

Traže odustajanje od HE Ombla

Inicijativa Srđ je naš, Zelena akcija, Pravo na grda, Eko Omblići i Zeleno sunce održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su podržali građane Komolca, Rožata i Prijevora, protiv izgradnje toga, kako su naveli, štetnog projekta izgradnje HE Ombla.

Kao primjer naveli su HE Lešće na rijeci Dobri, koja je izrađena na temelju stare i loše studije utjecaja na okoliš, pa se sada nakon probnog puštanja u rad, preispituje se da li je takva investicija donijela više štete nego koristi.  

– Tražimo Vladu RH da poništi Studiju utjecaja na okoliš, te da odustane od ovog projekta – poručila je Jagoda Munić iz Zelene akcije.
Đuro Capor podsjetio je aktualnu Vladu na predizborna obećanja.
-Prije nekoliko mjeseci Kukuriku koalicija ovaj je projekt predstavila kao štetan, neisplativ  i ekonomski upitan. Što se promijenilo u ovih zadnjih par mjeseci, otkad su sjeli u fotelje, ne znamo. No, dužni su od njega odustati kao što su obećali – poručio je Capor. Također je dodao kako vjeruju međunarodnom konzultantima koji su utvrdili da HE OMbla nije ekonomski isplativa.

–  To može biti ukoliko iza njega stoji veliko povećanje struje za nas kao korisnike, odnosno kao prodaja tehničke vode drugim zemljama. To nije prihvatljivo, mi ne možemo plaćati to niti se kockati sa našom imovinom i novcima. Iza ovoga stoji smišljena igra, jer se iz Vodovoda ne može dovesti voda na Srđ, kojom bi investitori na Srđu riješili pitanje vode na golf terenima. Očito je riječ i o prodaji tehničke vode arapskim zemljama ili o opskrbi nekakvog golfo-grada na Srđu. To je nešto što nije javni ineters i ne smije biti financiran javnim novcem – zaključio je Đuro Capor. Marin Pavlović iz Rijeke dubrovačke dodao je kako se u HEP-ovim sažecima navodi niz neistinitih tvrdnji.

– Piše da se HE Ombla ne nalazi u trusnom području te da brana i podzemna akumulacija ne povećavaju opasnost od potresa,  a zna se da je područje Dubrovnika u 10. stupnju Merkalijeve ljestvice po ugroženosti od potresa u Hrvatskoj. Također se navodi da se područje Rijeke dubrovačke ne bavi turizmom, a znamo da je Dubrovnik i okolica brend što se turizma tiče. Ističe će se i da  će se promijeniti tokovi vode unutar brda. Stoga se pitamo što će bitu s izvorima vode – dodao je Pavlović.Njegova susjeda Ljubica Matović posebno je ogorčena na lošu komunikaciju HEP-a kao investitora sa mještanim područja Rijeke dubrovačke.

– Ovdje se ne radi samo o izvlaštenju već je većina stanovnika protiv izgradnje ovakvog projekta. Velika je opasnost od poplave ovog područja i šire. Spominje se i neki Akcijski plan preseljenja. Zanima nas koga to treba preselit – upitala se Matović.
Pravnik Zelene akcije Enes Ćerimagić istaknuo je kako izgradnja HEOmbla košta oko  152 milijuna eura, no kako je upitna njena legalnost.

-Izgradnja se temelji na Studiji utjecaja na okoliš staroj više od 13 godina, a po važećem Zakonu o zaštiti okoliša ne mogu se koristiti studije starije od dvije godine. Smatramo da je taj zakon primjenjiv na ovaj slučaj. Radi se o projektu koji dobro zvuči na papiru ali u stvarnosti smatramo da je opasan po život ljudi, da je ekološki opasan i ekonomski upitan. Nismo u poziciji da ulažemo u projekte čije ćemo posljedice kasnije ispravljati.  – naglasio je dodavši kako su i Europska komisija te 35 europskih ekoloških udruga izrazile zabrinutost zbog mogućeg izgradnja HE Ombla.
-Smatramo neprihvatljivim da na temelju izvlaštenja, jedan državna tvrtka kao što je HEP vrši pritiske i netransparentno pokušava ostvariti svoj cilj-poručio je Ćerimagić.

Jadranka Šimonović iz Eko Omblića i Zelenog sunca istaknula je kako postoji velika opasnost da izgradnja HE Ombla potopi špiljski sustav Vilina jama, koja je u planu zaštite europksih mreža zaštićenih područja Natura 2000. Tu je neđeno, dodala je Šimunović, više zaštićenih vrsta šišmiša, čovječja ribica i jedini slatkovodni školjkaš jedinstven u svijetu, uz još nekoliko endemski špiljskih vrsta. 

Pročitajte još

Zaustavite HEP i gradnju HE Ombla

Dulist

Projekt HE Ombla “neisplativ i ekološki štetan”

Dulist

Predstavnici HEP-a na tribini o HE Ombla

Dulist