HE Ombla

“HE Ombla je opasna”

"HE Ombla je opasna"

Rano jutros Pepo Piteša iz Prijevora dijelio je Dubrovčanima na Mostu od Pila pismo prof.dr.sc. Ognjena Bonaccija koje je uputio tadašnjem predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Zlatku Mateši,

vezano za izgradnju HE Ombla odnosno njene Studije utjecaja na okoliš koju nije prihvatio.

Da je HE Ombla opasna slaže se i Pepo Piteša iz Prijevora, koji smatra kako će njenom gradnjom nestati 20-ak izvora vode u Rijeci dubrovačkoj.

– Ne  zamislivo je da u ovom stoljeću idete praviti neku hidroelektranu da bi se navodno dobila energija pa  imamo mi solarnu energiju, vjetrenjača i drugih načina. Nama to ne treba, riječ je o nečemu drugome, lupeškoj pljački i otimačini. U kantaktu sam s Ognjenom Bonaccijem,  mi želimo znati o čemu je riječ i da se takve stvari događaju u našem Gradu.

Kontaktirao sam i s ostalim ljudima, mi tu živimo, živimo od te zemlje, to je kultura življenja i sada je cijela Mokošica ugrožena. Kome treba ta struja, pa mi imamo struje za dva Grada. Radi se da ovo treba nekome dignuti, idu nam ukrasti vodu, i neće proći dugo vremena da će vam cjevovodi ići iz Plata u Italiju –rekao nam je Pepo Piteša. On je nakon Pila, otišao je i ispred gradske uprave gdje je zaposlenicima dijelio pismo.

U tom pimu Bonacci ističe kako je 1998. imenovan za člana Komisije za ocjenu Studije utjecaja na okoliš HE Ombla. No, 8. prosinca 1999. dostavljen mu je Zaključak 3. Sjednice spomenute Komisije u kojem stoji da je odbio daljnji rad u Komisiji.

– Moram Vas izvijestiti da taj navod nije točan. Očigledno se radi o tome da me predsjednik Komisije isključio iz rada zbog toga jer sam odbio prihvatiti predmetnu Studiju – ističe Bonacci te navodi kako je riječ o „graditeljskom zahvatu visokog rizika i s ekonomskog i s ekološkog stanovišta“.

– Siguran sam da će izgradnja ove elekrtane imati brojne negativne posljedice te se sa svim svojim stručnim i znanstvenim autoritetom zalažem da se problemu cjelovito sagledaju i da se ne srlja u njenu izgradnju – ističe nadalje Bonacci te uz ostalo napominje:

– Priđe li se doista izgradnjiu ovog hidrotehničkog objekta na projektiran način, naići će se na probleme koji će potvrditi pa čak i daleko premašiti moje sumnje – zaključio je Ognjen Bonacci.

 

Pročitajte još

Zaustavite HEP i gradnju HE Ombla

Dulist

Projekt HE Ombla “neisplativ i ekološki štetan”

Dulist

Predstavnici HEP-a na tribini o HE Ombla

Dulist