Aktualno

TRAŽE BOLJU REGULATIVU I ZAŠTITU HSU upozorava na opasnosti koje kriju ugovori o dosmrtnom uzdržavanju

TRAŽE BOLJU REGULATIVU I ZAŠTITU HSU upozorava na opasnosti koje kriju ugovori o dosmrtnom uzdržavanju

Hrvatska stranka umirovljenika ovog je petka iz Dubrovnika upozorila na sve opasnosti koje se kriju u ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, a koji često imaju vrlo negativne posljedice za osobe starije životne dobi. Kako je istaknuo Nikša Raspopović, inače član Savjeta stranke, HSU se zalaže za ukidanje zakonskih odredbi o dosmrtnom uzdržavanju. S druge strane, ugovori o doživotnom uzdržavanju trebali bi se regulirati objavom javno dostupnog registra o istima. Za početak je objasnio razliku između dva ugovora.
-Ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju razlikuju se samo u jednome. Po ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju onaj koji dava uzdržavanje odmah postaje vlasnik imovine uzdržavane osobe, dok kod ugovora o doživotnom uzdržavanju on postaje vlasnik tek nakon smrti uzdržavane osobe. Treba naglasiti da su oba ugovora obvezno pravni ugovori. Jedan od velikih problema jest taj da raskide zbog neispunjenja ugovora može tražiti samo stranka koja je potpisala ugovor. To automatski povlači problem – davatelj uzdržavanja prestaje davati uzdržavanje, prenio je imovinu kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, uzdržavana osoba više nije u stanju ni logički razmišljati da bi pokrenula postupak raskida, a nitko drugi nije ovlašten. Taj dio treba regulativom utvrditi – objasnio je Raspopović.
– Obzirom na praksu koja se pojavila i zloupotrebe koje se događaju, HSU je pokrenula inicijativu za ukidanje odredbi zakona o ugovorima o dosmrtnom uzdržavanju. Oni po nama nemaju nikakvog opravdanja jer postoje drugi pravni instituti kojima se može regulirati takva materija, ali ne na način da imovina isti čas prelazi na onoga koji dava uzdržavanje i da se vrlo često dogodi da on prestane ispunjavati svoje obveze koje po ugovoru dužan – rekao je dalje Raspopović te istaknuo kako je inicijativa HSU-a u proceduri razmatranja.
S druge strane, Ugovor o doživotnom uzdržavanju ima svoju opravdanost, međutim, treba utvrditi registar ugovora, koji će biti javni.
-Treba imati uvid u sklopljene ugovore. Ima slučajeva gdje se netko gotovo obrtom bavi sklapanjem ugovora, a to nitko ne zna. Vrlo često se događa da nasljednici saznaju za ugovore poslije smrti osobe kad dođu na ostavinsku raspravu – dodao je dalje te istaknuo kako se takvi ugovori često sklapaju unutar obitelji na način da jedno dijete sklopi ugovor, a ostali o njemu ne znaju ništa.
Također je istaknuo kako ovakvi ugovori moraju biti ovjereni od strane suda ili javnih bilježnika, koji imaju obvezu strankama objasniti svrhu, način, posljedice i cilj ugovora, što u pravilu i čine. Međutim, istaknuo je kako je razlika kad bilježnici sastavljaju ugovore od već gotovih obrazaca koje stranke donesu.
-Onda to ispada malo drukčije i tu su moguće svakakve situacije. Bilježnici sve više posvećuju pažnju tome da strankama objasne o čemu se radi – rekao je te napomenuo kako je strankama dosta često teško objasniti razliku između dva ugovora.
Osim toga, HSU se zalaže za uspostavu pravobranitelja za osobe starije životne dobi-
-Oni su rizična su skupina i netko to mora institucionalno pratiti. Nije to posao stranaka i udruga, a ispalo je da se samo oni bave tom problematikom. Takva institucija je nužna i ima puno opravdanje u praćenju te oblasti – smatra Raspopović. Posebno se radi na tome da se regulira i pitanje raskida ugovora, odnosno da ga može pokrenuti i neki od državnih tijela, primjerice Ministarstvo socijalne skrbi i to u slučajevima kad se ne ispunjavaju ugovorne obveze. Na taj bi se način itekako zaštitilo osobe treće životne dobi, koje su često i dementne te nemaju način pokrenuti raskid.
Na pitanje koliko su česte zloupotrebe odgovorio je predsjednik HSU-a Veselko Gabričević istaknuvši kako je u Hrvatskoj prema zadnje dostupnim podacima 2500 ugovora o dosmrtnom uzdržavaju.
-Jučer sam bio u Splitu gdje mi je prišao čovjek, samac koji ima vrlo vrijednu nekretninu na atraktivnoj lokaciji. Vodi sudski spor već tri godine, ima malu mirovinu i ne može plaćati odvjetnika pa mu je odvjetnica preporučila da potpiše ugovor o dosmrtnom uzdržavanju s njenim sinom pa će ona snositi sve sudske troškove vezano za taj slučaj. Ovo govori da zaista tu ima lova u mutnom. Stoga se zalažemo za ukidanje zakonskih odredbi koje se tiču tih ugovora – iznio je Gabričević.
Predsjednica dubrovačkog HSU-a Olga Muratti još je jednom naglasila kako ljudi zapravo često puta niti ne znaju što potpisuju i koja je razlika između te dvije vrste ugovora.
-Zato i želimo ukazati na opasnosti takvih govora, u kojima sudjeluju mnogi – zaključila je.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist