Kultura

Topla dobrodošlica za mladog gitarista Srđana Bulata u Dvoru

U sklopu glazbenog programa U susret budućnosti – mladi laureati prestižnih međunarodnih natjecanja na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama festivalskoj publici se predstavio renomirani mladi gitarist Srđan Bulat sinoć u atriju Kneževa dvora.

Da je riječ o mladom virtuozu potvrdio je sinoćnji opsežni program na kojem se našla Etida br. 8 u G-duru Giulia Regondia, Dos Cantares a la vida Antóna Garcíe Abrila, zatim Cachpricho arabe Francisca Tárrege, En los trigales Joaquína Rodrigoa, Double Marka Ruždjaka, Tri trubadurske Stjepana Šuleka te Mallorca Isaaca Albéniza i Suita Mediterana Željka Brkanovića. Romantična večer uz osobite prizvuke Španjolske unijela je mir u ljetnu večer u Dvoru. Čak dva bisa uslijedila su kao poklon publici koja je mladom glazbeniku priredila toplu dobrodošlicu. Stoga ostaje nada da će ga životni i koncertni put ponovno dovesti u Dubrovnik, pred festivalsku publiku.

Srđan Bulat studirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, gdje je dobio Rektorovu nagradu za akademsku godinu 2006./2007., te na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je pak dobio Dekanovu i Rektorovu nagradu za akademsku godinu 2009./2010. te priznanja Summa cum laude za najboljeg studenta generacije. U srpnju 2014. godine diplomirao je s pohvalama na Royal Academy of Music u Londonu, kao prvi gitarist s ovih prostora koji je dovršio poslijediplomski studij na ovoj ustanovi, ujedno jednoj od najprestižnijih glazbenih akademija na svijetu. U rujnu 2015. godine završio je poslijediplomski specijalistički studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Osvajač je najviših nagrada na gotovo svim najprestižnijim svjetskim natjecanjima za klasičnu gitaru: Francisco Tarrega u Benicassimu, Michele Pittaluga u Alessandriji, Fernando Sor u Rimu, Julian Arcas u Almeriji, Alhambra u Valenciji, Gredos San Diego u Madridu, Maurizio Biasini u Bologni. Na ovim natjecanjima osvojio je i brojne specijalne nagrade, među kojima se posebno ističu nagrade za najbolju interpretaciju španjolske glazbe. Dobitnik je gotovo svih domaćih nagrada za mlade umjetnike; pobjednik natjecanja Ferdo Livadić i Tribine Darko Lukić te godišnje nagrade Ivo Vuljević.

Pročitajte još

U DOMU MARINA DRŽIĆA Tematsko vođenje ‘Zlatno doba Dubrovnika’

Dulist

U GALERIJI OTOK Izložba ‘Izolacija’ dubrovačke umjetnice Noemi Čotić

Dulist

U LAZARETIMA Predstavljanje zbirke poezije ‘Pala s kruške’ Ane Soldo

Dulist