Grad

Tomo Sjekavica na prijemu kod predsjednika Milanovića

Tomo Sjekavica na prijemu kod predsjednika Milanovića

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas u Uredu predsjednika Republike dobitnike Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić” te dobitnike nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2020. godinu. Među njima je bio tajnik Zajednice Tehničke Kulture Dubrovnik i Zajednice tehničke kulutre Dubrovačko-neretvanske županije Tomo Sjekavica.

Podsjetimo, Tomo Sjekavica i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika su dobili godišnje nagrade tehničke kulture Faust Vrančić u kategoriji pojedinaca i udruga za 2020. godinu.

Državna nagrada tehničke kulture „Faust Vrančić“ dodjeljuje se pojedincima, udrugama i drugim pravnim osobama za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture, a godišnje se dodjeljuje jedna nagrada za životno djelo, do deset godišnjih nagrada pojedincima i do pet godišnjih nagrada udrugama tehničke kulture, poduzećima i drugim pravnim osobama.

Svi dobitnici
Dobitnica nagrade za životno djelo je Snježana Barabaš Seršić, a uz Sjekavicu i Zajednicu tehničke kulture grada Dubrovnika, dobitnici nagrade „Faust Vrančić“ su Jasmina Alilović, Dorian Božičević, Dragan Pantić, Boris Počuča, Roman Rubčić, dr. sc. Vlatka Ružić, Darko Suman, Elvira Špelić Vidović, Alma Šuto i Društvo za astronomska i ufološka proučavanja „Orion“, Makarska.

Dobitnici Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić“ istaknuti su pojedinci, udruge tehničke kulture, poduzeća ili ustanove čiji doprinos i ukupna djelatnost doprinosi  razvoju i unapređivanju tehničkog odgoja i obrazovanja građana Republike Hrvatske, posebno mladih, uz pomoć izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti u prirodoslovnim, tehničkim i drugim znanstvenim područjima kojima se razvijaju sposobnosti, znanje i vještine za znanstveno-tehničko i radno stvaralaštvo te ostvaruje znanstveno i tehničko opismenjivanje, osposobljavanje i usmjeravanje za izbor zanimanja u području prirodoslovlja i tehnike.

Na sastanku s predsjednikom Milanović bili su i dobitnici nagrada koje dodjeljuje Hrvatska zajednica tehničke kulture. Nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture dodjeljuje se za iznimna postignuća, doprinos i promicanje tehničke kulture u Republici Hrvatskoj, a godišnje se dodjeljuje jedna nagrada za životno djelo, do 5 godišnjih nagrada pojedincima i do 5 godišnjih nagrada pravnim osobama. Dobitnik Nagrade za životno djelo za 2020. godinu je Dubravko Malvić, a dobitnici Godišnjih nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture su Valentina Blašković, Ivan Kostanjski, Željka Krizmanić, Dragan Mojsilović , Milan Rendulić, Astronomsko društvo „Gea x“ Slavonski Brod, Radioklub „Marjan“ iz Splita, Udruga minijaturista, maketara i igrača stolnih strateških igara „Agram“ iz Zagreba i Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije.

Sastanak dobitnika nagrada s predsjednikom Milanovićem iskorišten je i za razgovor o važnosti tehničke kulture za razvoj Hrvatske, kako u prošlosti tako i danas. Baviti se tehničkom kulturom uvijek je bilo zahtjevno, a danas je još više budući da su promjene u tehnici danas brže nego ikada, rečeno je na sastanku. U ime nagrađenih predsjedniku Milanoviću zahvalila je na prijemu Snježana Barabaš Seršić, dobitnica nagrade za životno djelo „Faust Vrančić“.

Uz dobitnike nagrada za tehničku kulturu bio je predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture dr. sc. Damir Tomić, a uz predsjednika Milanovića savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist