Politika

HNS-OVCI NA BRSALJAMA PORUČILI Vraćanjem korijenima želimo iznova jasno odrediti svoj politički identitet

hns dujmovic brsalje 3

Vraćanjem korijenima želimo iznova jasno odrediti svoj politički identitet i prezentirati trajne vrijednosti po kojima se razlikujemo od ostalih opcija unutar političkog spektra – poručili su predstavnici HNS-a ove srijede ujutro na Brsaljama. Riječ je o glavnoj poruci cjelogodišnje kampanje Vraćanje korijenima, Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, u okviru obilježavanja 50. godina Hrvatskog proljeća te uloge Savke Dabčević Kučar kao jedne od najistaknutijih političarki ujedno i utemeljiteljice HNS-a, koja je, kako su istaknuli, znala prepoznati trenutak za rješavanje nacionalnih problema njegujući istinske vrijednosti politike čistih računa.

-Savka je zagovarala iste vrijednosti kao i 70-ih godina i kada je osnovala HNS i onda je na tim osnovama HNS dosta godina uspješno i kvalitetno djelovao. Mislim da je dobro da i danas ponovno zastupamo te iste vrijednosti koje je Savka zagovarala pa da se HNS vrati svojim korijenima i da HNS postane centralna građanska stranka, stranka centra u Hrvatskoj koja će se zalagati za argumentirane i kvalitetne prijedloge koji će svima u Hrvatskoj biti od koristi, a ne samo članovima i članicama HNS-a – istaknuo je član predsjedništva županijskog HNS-a Zdravko Čulić.

Predsjednik županijske organizacije HNS-a Valentin Dujmović podsjetio je kako je Savka Dabčević Kučar kao rođena Korčulanka te osnivačica HNS-a ostavila ideje koje su kasnije svi njihovi predstavnici u vladama od osnutka Republike Hrvatske pa do danas provodili u djelo.

-Sjetimo se početka izgradnje autocesta, POS-ovih stanova, legalizacije bespravne izgradnje, nedavno i reforme obrazovanja, ali i mnogih drugih projekata koji su možda manje poznati, ali zbog toga ne i manje bitni. Uvijek smo provodili politike rada i zdravog razuma i nije bilo jednostavno. HNS se nikad nije libio reći ono što misli i ono što treba državi bez obzira što nas je to ponekad koštalo i našem rejtinga. Uvijek smo radili ono što smo mislili da je od interesa Hrvatske i građana. Kada gledamo s današnjeg aspekta, nije nam problem skrenuti ni lijevo ni desno sve dok svi zajedno idemo naprijed – rekao je Valentin Dujmović.

Predsjednik središnjice HNS-a Stjepan Čuraj naglasio je kako je Savka Dabčević Kučar do danas ostala nepoljuljana ikona upravo zato što je rješenja tražila za prosperitet hrvatskog građanina i to unutar tada postojećeg političkog okvira.

-To nije bio socijalistički pokret niti separatistički. To je bilo traženje rješenja politike čistih računa, rješenja za bolji život građana i to je ono što mi vučemo danas i vraćamo se tim korijenima. Unutar postojećeg političkog sustava tražimo najbolja rješenja za hrvatske građane – naglasio je Čuraj te je potom predstavio i koncept modernog liberalizma kao novog smjera HNS-ovog rada.

-To je koncept koji uključuje kompletan spektar liberalnih ideja i načina života, ali i postulate politike koji praktički do jučer nisu bili liberalni, ali su sada uobičajeni, prihvatljivi i ponekad nužni. Spajanje naočigled nespojivog čini moderno liberalno – političko djelovanje koje omogućuje pomake u korist svih. Duboko vjerujem da danas više ne možemo govoriti o modernoj politici koja se temelji na isključivosti i klasičnim podjelama na lijeve i desne. Ukratko i lijevo i desno sve dok idemo naprijed! – zaključio je Stjepan Čuraj.

Na novinarski upit o tome što očekuje na lokalnim izborima u Gradu, predsjednik ŽO HNS-a DNŽ Valentin Dujmović komentirao je kako od koalicije HNS-a, HSLS-a i drugih stranaka očekuje ponavljanje minimalnog rezultata koji je on postigao kada je prije četiri godine nosio listu te da HNS dobije tri vijećnika.

Osvrnuo se i na potporu kandidatu za župana Roku Toliću istaknuvši kako će sinergija dvije opcije, u ovom slučaju SDP-a i HNS-a, zasigurno donijeti još bolji rezultat na županijskoj razini. Dodao je i da se kao predsjednik županijske organizacije nalazi drugi na listi.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist